AC Milan kocht na Christian Vieri met Alberto Gilardino nog een topspits.

Eén week na de komst van Christian Vieri (Inter) kocht Milan bij Parma Alberto Gilardino voor 24 miljoen euro. Enkel de Engelse international Shaun Wright-Phillips (van Manchester City naar Chelsea voor 31,5 miljoen euro) kostte deze zomer meer. Vorig jaar in mei al bood Milan 18 miljoen euro voor Gilardino, maar Parma vroeg toen 25 miljoen omdat het na het faillissement van hoofdsponsor Parmalat dringend geld nodig had. Begin mei dit jaar informeerde Milan nog eens, maar de vraagprijs bedroeg toen 50 miljoen euro. Omdat zich geen andere kandidaten meldden en Parma (dat te koop is) dringend geld nodig heeft, zakte de prijs in enkele weken fors.

Gilardino, begin juli 23 geworden, tekende voor vijf jaar. Per seizoen verdient hij 3,2 miljoen euro netto. Milan wordt zijn vierde club in de Serie A. Hij debuteerde in januari 2000 tegen Milan met Piacenza, waar hij ook de jeugdopleiding doorliep. Vervolgens speelde hij twee jaar met Hellas Verona (toen nog in eerste), waar Parma hem in 2002 wegkocht. Het eerste seizoen lukte hij met Parma maar vier goals, twee jaar geleden maakte hij er 23, niet voldoende voor een plaats in de Italiaanse EK-selectie voor Portugal. Afgelopen jaar bewees hij geen eendagsvlieg te zijn : in een met degradatie bedreigde ploeg maakte hij opnieuw 23 goals. In de beslissende testmatch hield hij met een doelpunt Parma in eerste ten koste van Bologna.

Met Gilardino’s komst wordt het bij Milan dringen voor een plaats in de spits. Naast het nieuwe superduo is er nog Europees voetballer van het jaar Andriy Shevchenko plus Filippo Inzaghi, de koele afwerker maar de laatste jaren vaak geblesseerd. Door de komst van Gilardino is het huiswerk van Milan op de transfermarkt af. Naast de spitsen Gilar-dino-Vieri trok het op het middenveld JohannVogel (PSV) aan, voor de verdediging MarekJankulovski (Udinese) en als invallersdoelman DimitrisEleftheropoulos (Messina). (GF)

Torino (pas gepromoveerd) en Messina krijgen geen licentie voor de Serie A, maar gingen in beroep. Verdwijnt Messina, dan blijft het naar tweede gezakte maar financieel gezonde Bologna in eerste. Promoveert Torino niet, dan gaat de vrijgekomen plaats niet naar de verliezende finalist van de play-offs in tweede : ook Perugia kreeg geen nieuwe licentie, waardoor Treviso (beste verliezer in de halve finales van de play-offs) onverwacht in de Serie A zou debuteren. Verder kregen ook tweedeklasser Salernitana, acht clubs uit derde en zes uit vierde afdeling geen licentie. Parma duidde als laatste eersteklasser zijn trainer aan : Mario Beretta (45) debuteerde vorig jaar in eerste bij Chievo, maar werd drie speeldagen voor het einde ontslagen. Teammanager wordt Alessandro Melli. Patrick Vieira (29) krijgt een contract voor vijf jaar bij Juventus. Hij gaat 3,7 miljoen euro (netto) per jaar verdienen. AS Roma mag tot en met eind januari 2006 geen inkomende transfers meer doen, bevestigde het TAS in Lausanne. Wat er moet gebeuren met de vier al aangetrokken spelers ( Rodrigo Taddei, Samuel Kuffour, Shabandi Nonda en Cesare Bovo) is niet duidelijk. Fiorentina gaat voor namen : bij Valencia werd middenvelder Stefano Fiore (30, voorheen bij Parma, Udinese en Lazio) gehuurd, van Palermo kocht het voor tien miljoen euro spits en international Luca Toni (28). Nieuw is ook flankverdediger Giuseppe Pancaro, op overschot bij Milan. Genoa kocht bij PSV de 31-jarige verdediger André Ooijer. Na 13 jaar stapt de 48-jarige Massimo Cellino op als voorzitter van Cagliari. Hij verhuist met zijn gezin naar Miami. De 46-jarige Bruno Ghirardi, advocaat en vice-voorzitter, volgt hem op. (GF)

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content