Cercle Brugge leed in Leuven zijn eerste nederlaag in play-off 2, maar blijft leider in poule A. Zaterdag speelt het tegen KV Mechelen voor een plaats in de finale tegen de winnaar van poule B.

Na de uitsluiting van Grégory Mertens in de 79e minuut bij een 0-2-voorsprong slikten jullie nog drie doelpunten. Welke conclusies trek je daaruit?

Lukas Van Eenoo: “Na die rode kaart zijn we iets te veel achteruit beginnen te lopen. Als je tegen twee grote targetspitsen speelt, kan het dodelijk zijn om in de eigen zestien te verdedigen, is gebleken. Maar als je die laatste goal ziet, een afgeweken bal, dan weet je ook dat die dag het geluk niet aan onze zijde was. Nu moeten we zaterdag thuis tegen KV Mechelen de klus maar klaren.”

Jullie begonnen opvallend scherp aan play-off 2. Hoe kwam dat?

“Nadat we play-off 1 misten, dacht iedereen: nu is het seizoen gedaan voor Cercle. Maar in de groep leefde toch sterk dat we moeten tonen dat we heel goed kunnen voetballen. Zeker de eerste twee à drie wedstrijden waren heel goed. Nu zie je dat er stilaan wat vermoeidheid begint in te sluipen, waardoor we soms wat slordiger worden. Maar in een goeie dag zijn we nog altijd moeilijk af te stoppen. Dat bleek ook in de eerste helft op OHL.”

Jullie willen volgend seizoen graag Europees spelen?

“We leven van match tot match, maar hoe dichter het komt, hoe meer het leeft natuurlijk. Vorig seizoen maakten we het al eens mee en ik vind: het is leuk om in de voorbereiding zulke wedstrijden met inzet te spelen. Voor ons zou dat zeker geen nadeel zijn, voor een groep met veel jonge spelers zijn dat mooie ervaringen.”

In play-off 2 scoren jullie opvallend veel meer dan in de reguliere competitie. Hoe komt dat?

“Dat is omdat de belangen minder groot zijn en er minder stress mee gemoeid is, denk ik, en omdat we spektakel willen brengen voor de supporters. In play-off 2 voetbalt iedereen precies aanvallender, daarom zie je er soms mooiere matchen dan in play-off 1.”

Jullie slikken ook meer goals.

“Misschien omdat we in de reguliere competitie soms defensief speelden, of op verplaatsing soms toch zeker wat meer gecontroleerd voetbalden. Maar zie zaterdag: tot aan die rode kaart was er niets aan de hand.”

Jij zat dit seizoen heel vaak op de bank, pas begin februari ben je vast in de ploeg gekomen. Hoe zwaar viel jou dat?

“Dit seizoen leerde ik veel bij op mentaal vlak. Als het zo lang duurt, kom je weleens gefrustreerd thuis na een match waarin je weer niet mocht meedoen en dan denk je ook weleens: zouden ze mij niet beter uitlenen zodat ik kan spelen? Maar Cercle wou dat niet en het is toch beter als je je terug in de ploeg kunt knokken dan dat je meteen gaat lopen. Dat heb ik nu zeker ingezien.”

Twijfelde je aan jezelf?

“Neen, maar je stelt jezelf wel in vraag en je wil van de trainer weten wat je beter kunt doen om weer in de ploeg te raken. Er zijn een paar gesprekken geweest en het deed wel deugd te vernemen dat hij nog in mij geloofde. Ik trainde hard, ik trainde extra op kracht, mijn werkpunt, om klaar te zijn tegen dat ik nog eens mijn kans zou krijgen. Zo is het mij gelukt. Mocht het nog eens gebeuren, dan weet ik dat ik rustig moet blijven, dat mijn tijd dan wel weer zal komen en dat ik dan met mijn voeten moet proberen te antwoorden.”

Intussen scoorde je al zeven keer!

“Ja, nu ken ik de twee uitersten. ( lacht) De trainer hamert er ook wel op dat ik meer mijn eigen kans moet gaan. Na elke training blijf ik na om nog wat vrije trappen te nemen en wat af te werken met links en met rechts. Dat is toch elke keer een schot of veertig à vijftig en dat werpt duidelijk zijn vruchten af.”

Hoe anders is het op het middenveld voetballen met William Carvalho in plaats van met Renato Neto?

“Het zijn twee verschillende types. Neto infiltreerde wat meer, tot in de box. Carvalho is iets behoudender, hij is heel sterk aan de bal en ik speel graag met hem samen omdat hij altijd wil voetballen.”

Een tijdje geleden stond er op een Engelse voetbalwebsite te lezen dat Chelsea in jou geïnteresseerd zou zijn, en dat ook Juventus en Atlético Madrid al belangstelling toonden.

“Waar dat vandaan kwam, weet ik niet, maar ik denk dat het iets te hoog gegrepen is.” ( lacht)

Er was sprake van een transferbedrag van 3,5 miljoen pond. Daar had Cercle zich wellicht wel in kunnen vinden.

“Dat denk ik wel.” ( lacht)

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content