Sinds dit seizoen verdedigt Luis Oliveira (33) de kleuren van de bescheiden Italiaanse tweedeklasser Catania. Een wereld van verschil met de successen die hij vierde bij Cagliari, Fiorentina, Bologna en Como.

Waarom vertrok je bij Como, waarmee je als smaakmaker de promotie naar de Serie A bewerkstelligde ?

Luis Oliveira : Opgelet, ik stapte niet op uit vrije wil. Ze hebben me daar gewoon buitengezet ! Ik was nochtans heel tevreden dat ik naar de Serie A mocht terugkeren, ik voelde me daar goed in mijn vel. Op een dag vertelde het bestuur me doodleuk dat ik was verkocht : eerst was het Napoli, dan Genoa, dan Chievo en uiteindelijk Catania. Ze willen gewoon van me af en zetten me onder druk : er was geen enkele reden voor mij om te blijven, vertelden ze. Ik maakte niet langer deel uit van hun toekomstplannen, zoveel was duidelijk. Er werden maar liefst achttien nieuwkomers aangeworven. Ongelofelijk, hé ! Ik weigerde alle aanbiedingen, tot ik op een dag besefte dat ik niet verder zou komen dan een plaats in de tribune.

Het blijft bizar, want Loris Dominissini, de trainer die vorige week door Como werd ontslagen, vertelde dat hij op jou rekende.

Neem dat verhaal maar met een korreltje zout. Als dat waar was, speelde ik nog altijd voor Como. Vergeet niet dat ik daar nog een tweejarig contract had. Hij heeft me totaal niet geholpen. Had hij bij voorzitter Enrico Preciosi aangedrongen en hem uitgelegd dat ik een belangrijke rol had gespeeld bij de promotie, dan was ik nog ginder. Zeker weten.

Dan ga je weg, maar je weigert Chievo en tekent voor Catania, zelfs geen eersteklasser ?

Ik weet het. Maar toen de sportieve verantwoordelijken me de lijst met spelersnamen toonden, was ik aangenaam verrast. Met jongens als Salvatore Monaco, Gatti, Bucchi en Fusco schuilt er heel wat talent en ervaring in onze selectie. Daar kunnen we iets mee bereiken.

Toch was de competitiestart teleurstellend. Jullie zitten niet in de kopgroep.

Met vier punten uit twee duels waren we nochtans goed vertrokken, maar daarna volgden er vier nederlagen uit vijf wedstrijden. Ik vind dat we niet slecht spelen, maar vaak ontbreekt de overtuiging en de doorzetting om een resultaat neer te zetten. Er is nog veel werk.

Catania verving ondertussen Maurizio Pellegrino door John Toshack.

Hij werd jammer genoeg het slachtoffer van onze tegenvallende resultaten. Volgens het bestuur hadden we absoluut behoefte aan een ervaren trainer. Vanaf het begin was hij vrij duidelijk : het ontbrak onze ploeg aan organisatie, zowel offensief als defensief. Op verplaatsing spelen we slechts met één spits, een rol die mij werd opgedrongen. Maar thuis opteren we steevast voor een veldbezetting met twee aanvallers. Daar speel ik meer in steun van een diepe spits. Het is eigenaardig, maar wanneer we het spel zelf mogen maken, komen we beter tot ons recht.

Welke rol speelt België nog in jouw leven ?

Ik denk er niet veel meer aan. Nadat ik vorig seizoen een fantastisch jaar meemaakte, hoorde ik nooit iets. In de situatie waarin ik nu verzeilde, maak ik me dan ook maar weinig begoochelingen.

door Nicolas Ribaudo

‘Ik stapte niet uit vrije wil op bij Como. Ze hebben me daar gewoon buitengezet.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content