Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Sinds vorige week is Luc Verheyen algemeen manager van de Zimbabwaanse bekerwinnaar CAPS United. De ex-manager van Germinal Ekeren, Cappellen, KV Mechelen en Germinal Beerschot vertegenwoordigt in Zimbabwe al sinds 2005 Legea. Hij sloot er toen voor het Italiaanse sportmerk een contract van vijf jaar af als kledijsponsor van CAPS United en de nationale ploeg.

“Het is vooral directeur Farai Jere die aandrong op mijn komst”, zegt Verheyen. “Hij leidt een internationaal transportbedrijf ( Logistica Shipping & Freight (Pvt) Ltd, nvdr) en denkt daardoor Europees. Daarom is CAPS United de eerste voetbalclub in Zimbabwe die wil professionaliseren en daarvoor een white man aan het roer zet. Op het voetbalvlak heeft hij veel te leren, maar hij wíl ook leren. Dan kan je vooruitgang maken. Hij kijkt ook verder: voor zijn business wil hij gebruikmaken van mijn knowhow en mijn netwerken. Antwerpen is tenslotte de op drie na grootste haven ter wereld.”

In 2005 lag Luc Verheyen aan de basis van een samenwerkingsakkoord tussen CAPS United en Germinal Beerschot, maar veel leverde dat niet op. “De ervaring met Cephas Chimedza zit er voor veel tussen”, zegt hij. “De Zimbabwaanse international die nu voor STVV voetbalt, keerde na een half seizoen op het Kiel naar huis terug omdat hij er niet gelukkig was. Nu Benjani furore maakt bij Manchester City en Honour Gombami en Vusa Nyoni doorbreken bij Cercle Brugge zijn de ogen aan het opengaan. Zimbabwe is een voetballand waar talent rondloopt.

“Onze ambitie bij CAPS is om een zo sterk mogelijk team te bouwen, kampioen van Zimbabwe te worden en zo aan de Afrikaanse Champions League deel te nemen. Zopas trokken we een Ugandees aan die ons was opgevallen in de voorronde van de Confederations Cup. Het behoort tot onze strategie om spelers tijdens onderhandelingen het vooruitzicht te bieden op een carrière in Europa. Dat is waar iedereen hier van droomt. Bondscoach Sunday Marimo wil graag eens stage lopen in Europa. Ook hem wil ik helpen via mijn contacten in België.”

Op 15 maart start in Zimbabwe de CBZ Premier Soccer League. CAPS United moet zijn eerste wedstrijd al meteen laten uitstellen, omdat het die dag in de eerste ronde van de Confederations Cup het Egyptische Enppi ontvangt.

CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content