1 KV Kortrijkvoorzitter Joseph Allijns sprak er schande van dat jullie Yves Vanderhaeghe achter zijn rug kwamen weghalen nadat hij in Kortrijk net een nieuw contract had getekend. Kon dat niet iets fatsoenlijker geregeld worden, ook omdat KVK-manager Patrick Turcq een neef van jou is?

“Fatsoenlijker? Luister, als je een contract opmaakt waarin er zo’n clausule staat, dan weet je dat dat kan gebeuren. Dan hoef je daar als club zelfs die andere club niet voor te contacteren. Dat geldt voor iedereen. Als je niet wil dat het gebeurt, moet je die clausule er gewoon niet in zetten. Maar in dit geval is er wel degelijk contact geweest. Er waren bij Kortrijk mensen van op de hoogte. Yves Vanderhaeghe was onze eerste kandidaat om Fred Vanderbiest op te volgen, maar nadat hij bij Kortrijk had bijgetekend, gaf ik hem op. Onze voorzitter deed dat niet. Maar wij zijn het niet die dat naar buiten brachten. Op dat moment was er ook nog niets getekend, wat er daar ook over gezegd wordt: ik kan iedereen bewijzen dat het pas de maandag erna getekend werd. Een andere keuze was er toen ook niet meer.”

2 Wat pleit er in het voordeel van Yves Vanderhaeghe als je hem vergelijkt met Fred Vanderbiest?

“Net als Vanderbiest is hij een winnaar, maar op een andere manier. Vanderhaeghe heeft iets meer stijl en deed bij KV Kortrijk ook zes jaar ervaring op als assistent van Leekens en Vanhaezebrouck, twee trainers met een totaal andere stijl. Ik denk dat die laatste dit seizoen wel bewees dat hij iets kan.”

3 Het KV Oostende van Marc Coucke wordt almaar ambitieuzer. Jullie zijn geïnteresseerd in spelers als Cyriac, die bij Anderlecht 800.000 euro per jaar zou verdienen, en jullie zullen het stadion helemaal verbouwen. Zal er ook geïnvesteerd worden in de jeugdvelden op De Schorre? Onlangs waren we er getuige van hoe daar tijdens een U11-wedstrijd voor elitejeugd op terrein 2 twee spelertjes weggedragen moesten worden met een enkelverzwikking.

“Waar de eerste ploeg traint, is er al serieus aan gewerkt. Het veld waar de U19 speelt, kreeg vorig jaar al een facelift en dat ligt nu goed. En ze zijn er nu ook een kunstgrasveld aan het aanleggen. Dat gebeurt allemaal stap voor stap, want De Schorre is geen eigendom van KVO. Het moet via de geleidelijke weg gebeuren, de politieke weg, en daar zijn we mee bezig. Het onderhoud van de velden zal nu in principe naar de club komen. De jeugdvelden maken nu net als het gebruik van het hoofdveld deel uit van het contract tussen de stad en de club. De kleedkamers en de kantines werden niet zo lang geleden al vernieuwd, maar voor een voetballer is het belangrijkste nog altijd dat de velden in orde zijn natuurlijk. Het is allemaal op de goeie weg, maar het vraagt tijd.”

4 Club Brugge is wéér geen kampioen geworden. Droomde je er nog nooit van dat Bart Verhaeghe jou op zijn blote knieën komt vragen om alstublieft terug te keren naar Club Brugge om te helpen om eindelijk die eerste landstitel sinds 2005 binnen te halen?

“Neen, daar droom ik absoluut niet van, want ik zit goed bij Marc Coucke en KV Oostende. Ik werd bij Club Brugge ontslagen ( in januari 2011, nvdr) en maakte daar geen spel van. Het is part of the job.”

5 Jordan Lukaku kreeg zeven en een halve maand rijverbod, onder meer omdat hij geflitst werd aan 175 kilometer per uur. Zullen jullie hem een privéchauffeur, een trein-, tram- en busabonnement of een gocart ter beschikking stellen om te komen trainen?

“Ik denk niet dat hij verbod kreeg om met de fiets te rijden, dus kan hij per fiets van zijn appartement naar het trainingsveld gaan of met een ploegmaat meerijden. Als hij een privéchauffeur wil, zal hij die zelf moeten betalen, vrees ik.”?

Luc Devroe (49) is sportief directeur van KV Oostende.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Net als Vanderbiest is Vanderhaeghe een winnaar, maar hij heeft iets meer stijl.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content