Louis Balcaen (26) kreeg in 2004 te horen dat hij lymfeklierkanker heeft, maar begon in het Spaanse Alicante als sterkste zeiler van het Nederlandse Team Brunel én enige Belg aan de prestigieuze Volvo Ocean Race.

woensdag 05/11/2014 04:00

We zijn bijna aan het einde van de eerste etappe, na 15.000 kilometer en non-stop 25 dagen op de oceaan, en kijken uit naar de aankomst in Kaapstad. Ik heb er net een blok van vier uur op zitten, waarbij ik als trimmer – het afstellen van de zeilen – in totaal met acht personen aan dek stond. De vermoeidheid is duidelijk voelbaar. We trekken naar beneden en vallen dan ook als een blok in slaap. Als alles goed gaat, slaap je gemiddeld off watch twee tot drie uur. We zijn immers ook stand-by.

08:00

Tijd om op te staan. Wassen, plassen en etenstijd. Want onze boot is tijdelijk ons huis. De voorraad bestaat uit gevriesdroogd voedsel. Gelukkig beschikken we over een gevarieerde ontbijtkeuze: muesli, havermoutpap of typische Engelse kost. Eieren met spek, heel calorierijk. Gemiddeld verbruiken we dagelijks tot 5000 calorieën. We worden constant opgevolgd door twee dokters en een fysiotherapeut. Ik verloor ondertussen maar liefst negen kilogram door de inspanningen. Voor het begin had ik gelukkig bewust vijf kilo extra lichaamsgewicht aan boord gebracht.

12:00

Bedje opzoeken. De boot is uit carbon gemaakt, dat geluid is een stevige en enorm luide klankkast door de constante vibratie.

16:00

Opnieuw uit de veren. Ik kan als maaltijd kiezen tussen spaghetti, kip curry of iets met stroganoffsaus. Na vijf dagen veranderen de opties. Er is eventjes tijd om mijn iPod Nano Mini boven te halen, die deel uitmaakt van mijn persoonlijke spullen. De gewichtslimiet bedraagt daar zes kilo, wat hoofdzakelijk naar warme kledij gaat. Muziek van The National, Red Hot Chili Peppers en Ben Howard als oppeppers.

20:00

We zijn er, ruim vier uur na de winnaars van Team Abu Dhabi. De zichtbaarheid is goed, de Tafelberg komt almaar dichter. De ontgoocheling voor het mislopen van de eerste plaats, nadat we als tweede de evenaar bereikten, maakt plaats voor opluchting. Ons bloed en urine worden gecontroleerd, we nemen een douche en raken verlost van onze natte kledij. Mijn ijzergehalte was zeer laag, maar niet verontrustend. Een werkpunt voor de volgende etappe, die start vanaf 20 november richting Abu Dhabi, is dat ik mijn constante hongergevoel moet wegkrijgen. Met extra voedingssupplementen en wat shakes moet dat opgelost worden. De weg is nog lang. Pas in juni komen we aan in Göteborg, na negen etappes.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content