‘Mentaal staan we voldoende sterk om deze strijd tot een goed einde te brengen.’ Middenvelder Alan Haydock legt na het 1-1-gelijkspel tegen AA Gent uit waarom FC Brussels niet zal degraderen.

A lan Haydock : “We hebben ons lot in eigen handen, winnen we twee of drie keer op rij dan zijn we gered, daar ben ik zeker van. En voor mij gaat het niet enkel tussen Brussels, Oostende en Bergen. Als wij allemaal een paar keer winnen, komt ook Sint-Truiden weer in moeilijke papieren. In principe hebben wij de gemakkelijkste kalender, maar zoiets kan ook gevaarlijk zijn, omdat we tegen ploegen spelen die niets meer te winnen of te verliezen hebben. Het wordt dus afwachten met welke instelling zij aan de wedstrijd beginnen. Wij moeten stilletjes hopen dat hun prioriteiten elders liggen. Ik denk bijvoorbeeld aan Charleroi en Lierse, die beide nog in de bekercompetitie zitten. Misschien sparen zij zich wel in de competitiematchen tegen ons. Hoe dan ook zal het voor ons vooral een mentale kwestie worden : pers en publiek verwachten dat wij die wedstrijden winnen.

“Ik zie de komende wedstrijden met vertrouwen tegemoet. De wedstrijd tegen Beveren heeft daar een groot aandeel in. We konden eindelijk eens de nul houden, dat deed enorm deugd. Want op den duur hadden we het gevoel dat we aan een wedstrijd begonnen met een 1-0-achterstand. Robert Waseige kiest voor ervaren spelers om in deze lastige periode de kar te trekken, in die optiek moet je ook de wissel Patrick Nys û Isa Izgi zien. Hij doet dat om Izgi tegen zichzelf te beschermen, want stel dat we zakken, dan wijst iedereen in zijn richting, terwijl die jongen ons toch ook diensten heeft bewezen.

“De hele historie rond de trainerswissel heeft weinig effect gehad op de groep. Wij konden altijd voldoende afstand nemen van die strubbelingen tussen trainer en bestuur. De problemen van Emilio Ferrera lagen niet zozeer binnen de groep, op één of twee spelers na, maar eerder in zijn relatie met hogerhand. Waseige praat meer met de groep, maar onze situatie is ongewijzigd gebleven. Dat Emilio te veel druk op de groep legde, vond ik flauwekul. Of heb jij bepaalde spelers ineens beter zien spelen sinds zijn vertrek ? Ik dacht het niet, hé.

“De sfeer binnen de groep is relatief goed, maar alles wordt natuurlijk bepaald door het resultaat van het weekend. Toch denk ik dat we mentaal voldoende sterk staan om deze strijd tot een goed einde te brengen. Dat bewezen we met alle hetze rond deze club : als groep konden we daar altijd afstand van nemen. Dat we toch onderaan bengelen heeft vooral te maken met de overgang van tweede naar eerste klasse, waar sommige jongens het moeilijk mee hadden. We maakten in het begin van het seizoen veel individuele fouten in de verdediging. In tweede klasse kwam je daar nog mee weg, in eerste klasse worden die momenten van concentratieverlies cash betaald.

“Kwalitatief vind ik ons niet minder dan pakweg Charleroi of Westerlo, alleen kenden zij het geluk van in het begin van het seizoen enkele keren nipt te winnen, waardoor ze met minder druk door de competitie konden. Bergen vind ik kwalitatief wél beter dan wij, maar ik denk dat wij meer als groep spelen. Een van de grote voordelen van onze groep is dat de meesten nog een tijdje onder contract liggen bij Brussels, daardoor spelen zij nu voor hun eigen toekomst. En bij Oostende heeft de voorzitter al openlijk verklaard dat het geen ramp zou zijn als zijn club zakt, dan zouden ze volgend seizoen gewoon weer voor de promotie spelen in tweede.

“Dan heb ik liever een voorzitter als de onze, die genoeg druk legt op de groep en het belang van het behoud benadrukt. Een slimme zet van hem. Trouwens, ik vind dat Johan Vermeersch zich dit seizoen nog zeer rustig heeft gehouden gezien de situatie. Vorig seizoen stonden we heel het seizoen aan kop in tweede klasse, maar o wee wanneer we eens verloren !”

Matthias Stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content