Met de transfer van Junior Dutra naar het Qatarese Al-Arabi schoot Sporting Lokeren de hoofdvogel af. Niet alleen ontving het een zéér aardige som (2,5 miljoen euro) voor een spits die einde contract was en bovendien meer geblesseerd dan fit, het creëerde op die manier ook de opportuniteit om voluit de kaart te trekken van Cyriel Dessers.

Dessers is een negentienjarige spits die eind vorig seizoen weggeplukt werd bij OH Leuven – jeugdcoördinator Hans Vander Elst noemde hem er het grootste talent met wie hij ooit werkte – en de voorbije maanden in de Lokerse wachtkamer klaargestoomd werd voor het grote werk. “Bij OHL trainde hij maar af en toe mee met de A-kern, de stap van beloften naar eerste klasse vroeg wat aanpassing”, verklaart T2 Rudi Cossey de voorzichtige aanpak met de jonge nieuwkomer.

“Wat Cyriel voor doel kan, heb ik nog niet veel gezien”, wijst Cossey op Dessers’ grootste troef. “Bovendien laat hij ook anderen beter spelen, hij biedt zijn ploegmaats altijd oplossingen aan. Dat kon je bijvoorbeeld minder zeggen van Hamdi Harbaoui of Dutra.”

Twee keer een basisplaats: in de beker tegen Sint-Eloois-Winkel (waarin hij meteen drie keer scoorde) en in de Europa League tegen Metalist Charkov. Voorts een tiental korte invalbeurten. De balans oogt toch magertjes als je dan toch zo gelooft in de groeimogelijkheden van Dessers. Ook het publiek maakte die bedenking en scandeerde de voorbije maanden meermaals de naam van hun nieuwe chouchou wanneer die pas in het slotkwartier van een wedstrijd zijn kans kreeg, zoals afgelopen weekend tegen Mouscron-Péruwelz nog het geval was.

Coach Peter Maes houdt echter graag vast aan een bepaalde hiërarchie binnen zijn kern, daarin kwamen MbayeLeye en Dutra, gezien hun verdiensten, boven Dessers te staan. Leye vervult in het nieuwe spelsysteem van Lokeren – in vergelijking met vorig seizoen meer bewegings- en combinatievoetbal – perfect zijn rol van aanspeelpunt en eerste defensieve stoorzender bij balverlies. Maes is die taakgerichtheid erkentelijk. Op de club valt ook te horen dat Dessers ongeduldig werd en de moed wat liet zakken. Voor de winterstop kende hij daardoor een terugval.

Nu Dutra vertrok, mogen we de komende maanden Cyriel Dessers meer in de schijnwerpers verwachten. Op training zien ze het effect al van die motie van vertrouwen: Dessers schiet weer met scherp. Zeker als Lokeren straks tot play-off 2 veroordeeld wordt, zal de ex-OHL-spits volop getest worden met het oog op de toekomst. “Dan is het iets makkelijker om hem een tijdje te laten staan, zelfs als het wat tegenzit”, beaamt Cossey.

Ondertussen schaaft de Lokerse technische staf verder aan de ruwe diamant. “Cyriel moet zijn handelingssnelheid nog verhogen, zijn kopspel en mobiliteit verbeteren. Gelukkig is hij coachbaar en intelligent. Hij kruipt niet in een hoekje wanneer Peter naar hem uithaalt. Integendeel, Cyriel durft zijn gedacht te zeggen. Wij geloven honderd procent in die jongen”, aldus een opgetogen Cossey.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Rudi Cossey “Hij kruipt niet in een hoekje wanneer Peter naar hem uithaalt.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content