Stanley Menzo brengt FC Volendam terug.

De titel in de Nederlandse eerste divisie ging niet naar ADO Den Haag of RKC, maar wel naar het verrassende FC Volendam. Voor de negende keer mag de club zich opmaken voor de (misschien wel) traditionele pendeltocht van de eerste naar de eredivisie. Zelfs voorzitter Henk Kras betwijfelt of zijn vereniging wel op het hoogste niveau kan meedraaien. Ondanks het fraaie kunstgrasveld voldoet het stadion niet aan de normen. “Wij willen graag de hoeken van ons stadion dichtbouwen, maar door de promotie zal dat proces niet worden versneld. Het zal bij een likje verf blijven.” Met een marginaal budget dreigt FC Volendam net zo’n minimumlijder te worden als degradant Excelsior. Frans Adelaar zal zich qua spelerskern moeten beperken tot de talenten uit de rijke jeugdopleding.

Gelukkig kan hij terugvallen op een stevige basis. Want Stanley Menzo (ex-Lierse) maakte afgelopen seizoen van FC Volendam een swingend team, waarin vooral de lopers op het middenveld vele ploegen voor onoplosbare problemen stelden. Met soms indrukwekkend positiespel, techniek als handelsmerk en Jack Tuijp (24) als afwerker van dienst werden ze terecht kampioen.

Toch had de oud-doelman het idee dat hij bij FC Volendam na twee jaar aan zijn plafond zat. Hij haalde naar eigen zeggen het maximale uit de groep, die een achterstand van elf punten wist goed te maken. Menzo besefte bovendien dat de club zonder flinke investeringen op en naast het veld gedoemd is tot een bijrol. “Ik weet dat ik mijn vertrek – een pure gevoelskwestie – met een kampioenschap niet beter had kunnen regisseren”, opperde de ex-international in de Volkskrant. “Het was voor ons cruciaal om voor het voetbal te kiezen en niet de fysieke kracht. De ontwikkeling van Henny Schilder is daar een mooi voorbeeld van. Daardoor kon Mathieu Boots ( ex-KV Mechelen, nvdr) inschuiven en kregen we op het middenveld telkens een man meer.”

Veel zal straks afhangen van Tuijp. Na zijn flop bij FC Groningen mag hij zich straks opnieuw bewijzen als de ultieme afmaker. Hij is geen aanvaller die met een schaarbeweging twee man uitspeelt, maar wel een echte killer in het strafschopgebied. Maar ook BoyDeul, linksbuiten Rowin van Zaanen en Bernard Hofstede droegen bij tot de recordproductie, want net als in het seizoen 1966/67 werd er in 38 duels 90 keer gescoord.

Na maandenlang twijfelen nam Clarence Seedorf (32) een besluit. De middenvelder van AC Milan, in het bezit van 87 caps van Oranje, trekt niet naar het EK. Het beleid van bondscoach Marco van Basten is de oorzaak van de (tijdelijke) breuk. Hij hoopt onder Bert van Marwijk een nieuwe start te kunnen maken.

Urby Emanuelson (Ajax), Kew Jaliens (AZ), Hedwiges Maduro (Valencia) en Danny Koevermans (PSV) maken geen deel uit van de selectie die zich zal voorbereiden op het EK.

Ibad Muhamadu (26, ex-Cercle Brugge) verruilt FC Dordrecht voor Willem II. De spits kreeg een contract voor een jaar met optie voor nog eens twee seizoenen.

De routiniers Rob Maas (38), een middenvelder, en Igor Gluscevic (34), een Montenegrijnse spits, kregen geen nieuwe overeenkomst bij Heracles.

PSV contracteerde met Francisco Javier Rodríguez (26) een 41-voudige Mexicaanse international van Chivas Guadalajara. De verdediger tekende voor drie jaar, met een optie voor nog eens twee seizoenen. Ondertussen werd het contract van technisch manager Stan Valckx ontbonden. De gewezen international had geen vertrouwen meer in algemeen directeur Jan Reker, die hij beticht van leugens. Om die reden keert ook doelman Gomes straks niet meer terug naar Eindhoven. Edward Sturing, hoofd opleidingen, keert terug naar Vitesse als assistent-trainer.

Het Nederlandse elftal voor spelers onder zeventien jaar sneuvelde op het EK in Turkije in de halve finale. De ploeg van bondscoach Albert Stuivenberg (ex-RWDM) strandde in de verlengingen tegen Spanje (2-1).

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content