Ik wil meer Kenny Thompsons“, zegt Maged Samy op de vraag hoe hij zijn kern voor volgend seizoen ziet. Vanaf volgend seizoen moeten er op het wedstrijdblad zeven Belgen ingeschreven zijn. Dit jaar zijn dat er maar zes. Op dit moment heeft Lierse in zijn 24-koppige kern negen ‘echte’ Belgen ( Matz Sels, Gonzague Vandooren, Frédéric Frans, Jurgen Cavens, Gunter Thiebaut, Joeri Dequevy, Kris De Wree, Kenny Thompson, Wesley Sonck) en de voetbal-Belgen Tomasz Radzinski en Roel van Hemert.

Als Eiji Kawashima vertrekt, wil Lierse volgend seizoen de kans geven aan Nathan Goris. De belofte-international werd dit jaar uitgeleend aan tweedeklasser Turnhout om wedstrijdervaring op te doen en wordt door kenners ingeschat als een moderne keeper die het zeker kan maken in eerste klasse. Maar Goris keert ook terug naar het Lisp als Kawa blijft. “Die jongen verdient een kans”, zegt technisch directeur Herman Helleputte. ” Coosemans bij Club en Courtois bij Genk doen dat goed. Goris is van hetzelfde niveau.” Lierse gelooft ook in Matz Sels, die nu pendelt tussen de bank en de tribune. Hij zal de omgekeerde beweging maken en bij Turnhout onder de lat gaan staan.

Afgelopen seizoen kwamen uit de eigen jeugd alleen oudgedienden Jurgen Cavens en Frédéric Frans in actie. Tegen Westerlo zette Eric Van Meir voor de eerste en enige keer dit seizoen drie jeugdspelers op de bank, maar niemand van het trio Niels VetsRobin VercammenGlenn Claes kreeg speelminuten. Omdat twee van hen gewild werden door topclubs, kregen ze alvast een contract.

Dat Lierse dit jaar zijn zo geroemde jeugdpolitiek niet in de praktijk bracht door jong talent in de strijd te gooien, heeft niet alleen met onwil te maken, zegt CEO Neel De Ceulaer. “Wij maakten de voorbije twee jaar na de degradatie mee wat KV Mechelen na het failliet meemaakte: meer dan een compleet elftal van onze beste spelers, zoals Romelu Lukaku, vertrok naar Belgische topclubs. Dat sloeg een flink gat in de top van onze jeugdpiramide. Tot de min veertien staan we overal aan kop, van de ouderen zijn er maar een paar talenten gebleven.”

Het is de bedoeling dat die overgebleven talenten – zoals Vercammen, Claes en Vets – samen met Jason Adesanya – de jeugdspeler om wiens licentie zo veel te doen was – volgend seizoen meetrainen met de A-kern.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Als Kawashima vertrekt, geeft Lierse volgend seizoen een kans aan Nathan Goris.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content