Eenzaam slenterde Liersetrainer René Trost zaterdagavond door de catacomben van het Brugse Jan Breydelstadion, waar zijn ploeg met 2-1 verloor, naar de bus. Dat Lierse dit jaar tegen degradatie kampt, verbaast niemand op het Lisp, maar één op achttien brengt de ploeg bijna in dezelfde quasi uitzichtloze situatie van een jaar geleden, toen geel-zwart na de heenronde amper negen punten had.

Een nieuw mirakel lijkt dit jaar nodig om het behoud te verzekeren. Weinig basisspelers waren vorig jaar titularis in de Belgische of andere eerste klasse. In financieel moeilijke tijden kon de clubleiding het zich niet permitteren om dure spelers aan te trekken. Alleen voor Mike Mampuya betaalde het een kleine transfersom. Voor de linksbackpositie was Didier Dheedene te duur. Daardoor krijgt Seth De Witte, vorig jaar in de vierde klasse, volop zijn kans, maar uiteraard brengt hij niet hetzelfde rendement. Op het middenveld kon Lierse Karel Snoeckx niet betalen. Goed nieuws voor Yoni Buyens, die van Trost vroeger dan voorzien kansen krijgt. Misschien kan hij de degradatie straks niet afwenden, maar heeft de Belgische eerste klasse er wél een talentje bij. Maâmar Mamouni brengt wél meteen een meerwaarde, maar als hij de dag na het eerste gesprek met de club niet zelf voorstelt twee derden van zijn financiële eisen in te leveren, voetbalt hij niet bij Lierse.

Onbegrijpelijk vonden kenners dat een ploeg die niet scoort, zijn beste spits – Dragan Mrdja – liet vertrekken. Ook hier speelde een combinatie van financiële en sportieve redenen. De hardwerkende Serviër maakte indruk tijdens de eindronde, maar in de eerste klasse waren zijn cijfers (twee goals en één assist in 24 wedstrijden) niet indrukwekkend. Bovendien klikte het niet met Bob Peeters voor wie Lierse toch een serieuze inspanning deed om hem terug naar het Lisp te halen. Op training werkte het duo Peeters- Snelders het best samen. Mrdja is op zijn best als eenzame, rommelende diepe spits, niet in het samenspel. Om Mrdja optimaal te gebruiken, had Trost Peeters op de bank moeten zetten, maar dan had Lierse hem ook niet bij Genk moeten halen. Toen Zulte Waregem wilde betalen voor Mrdja en de technische staf zich niet verzette, was de zaak snel beklonken.

Het gevolg is dat Lierse helemaal onderaan bengelt, maar zich dit keer wel strikt aan zijn afbetalingsplan aan de stad houdt en netjes op tijd betaalt. Dat is wel eens anders geweest. Die inspanning, vindt men op het Lisp, wordt door de buitenwereld te weinig gerespecteerd. De buitenwereld heeft alleen oog voor de punten. Die zijn er niet. Tenzij de lange ballen richting Bob Peeters daar gauw verandering in brengen.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content