Met twee gelijke spelen zette Lierse de terugronde aarzelend in. Voorzitter Gaston Vets gunt zichzelf nu drie weken de tijd om te bepalen hoe het op sportief vlak verder moet volgend seizoen. Vets wil van Emilio Ferrera horen of die het nog ziet zitten om ook dan nog op het Lisp te werken. Want, in tegenstelling tot wat de kranten vorige week suggereerden, heeft de voorzitter, zo zegt hij zelf, in zijn binnenste nog géén beslissing genomen over het lot van de trainer. Of dat omgekeerd ook zo is, weet hij niet. Vets : “Als ik lees dat hij verklaart dat zijn tijd bij Lierse voorbij is, is dat nieuws voor mij. Binnen een paar weken spreek ik hem daar wel eens over aan.”

Op het oefenkamp in Spanje kwam de contractverlenging van Ferrera al even ter sprake. Vorig jaar had de trainer, in de euforie van een uitstekend verlopen seizoen, zijn contract al tegen dezelfde voorwaarden voor één seizoen kunnen verlengen. Dat deed hij toen niet, omdat hij de overeenkomst eerst aan zijn advocaat wilde voorleggen. Vets noch toenmalig manager Herman Van Holsbeeck zagen er nadien nog iets van terug. Vandaar dat Ferrera in juni dus met een aflopend contract zit.

Gaston Vets maakte al duidelijk dat hij niet meer van plan is om het toen bereikte akkoord nog te tekenen. Niet omdat hij, zoals gezegd en geschreven, Ferrera wil afrekenen op de prestaties van Gilles De Bilde en Bertrand Crasson. “Maar wel omdat Lierse moet bezuinigen. Ferrera vraagt geen hoger loon, dat is het niet. Maar hij wil dat er verder geïnvesteerd wordt in de randvoorwaarden die moeten toelaten om het werken met en het opvangen van de spelers te verbeteren. Daar ís al hard aan gewerkt en veel geld in geïnvesteerd, maar geen van die extra uitgaven levert extra inkomsten op. Ik wil alleen nog geld uitgeven voor iets dat ook een financiële return oplevert.”

De extrasportieve eisen van Ferrera kosten veel geld, maar ook het sportieve succes van vorig seizoen. Vets : “Ik begrootte toen op 40 punten, maar we haalden er 62. Heel goed, maar het kostte de club wel extra geld zonder dat het iets opleverde. Met Europees voetbal was dat anders geweest.” Dit jaar vallen de prestaties tegen. De voorzitter wacht het vervolg van de competitie af. “Ik heb de trainer gevraagd om in de terugronde 23 punten te halen. Dat is minder dan de helft van de 51 die er te verdelen zijn. Als we er 16 of 17 thuis pakken, vergeten mijn klanten de slechte resultaten van de voorbije zes maanden en verlengen ze de huur van hun business-seats en abonnementen. Het zijn alleen tevreden mensen aan wie je iets kan verkopen. En op dit moment zijn ze niet tevreden. Niet vergeten dat voor Lierse de toeschouwersinkomsten, de abonnementen en de seatverhuur de grootste sponsors zijn. Via de toeschouwers vangen we meer geld dan van onze hoofdsponsor.”

‘Wat Emilio Ferrera zegt, is nieuws voor mij.’ (Gaston Vets)

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content