Het bereiken van de kwartfinales in de Champions League is een financiële opsteker voor arm PSV.

Na de presentatie van wederom sombere jaarcijfers stond er voor PSV veel op het spel tegen Monaco. Aan de eerste ronde van de Champions League had de ploeg van Guus Hiddink bruto al 6,4 miljoen euro overgehouden. Dat bedrag werd in het Franse belastingparadijs nog eens fiks verhoogd. “We speelden voor ongeveer 7 miljoen euro”, zo rekende voorzitter Rob Westerhof vlug uit. “We krijgen nu 16 miljoen euro aan sponsoring binnen. Dat wordt meer als we nog een ronde verder komen.”

Met die inkomsten hoopt de PSV-directie de schuld van ruim 30 miljoen euro te kunnen reduceren. Op het budget van 50 miljoen euro staan slechts 35 miljoen euro aan vaste inkomsten. “In feite komen we elk seizoen 15 miljoen euro tekort”, weet Westerhof. Presteren in de Champions League is dan ook van levensbelang. Sinds de invoering van het kampioenenbal in 1992 verdiende PSV, dat nooit ontbrak, al 48 miljoen euro. Daarmee bezet het de 18e plaats, op ruime afstand van koploper Bayern München met 172 miljoen euro.

PSV worstelt met een hypothecaire aflossing van 90 miljoen euro op het stadion, waarover tot 2018 jaarlijks maar liefst 9 miljoen euro aan rente moet worden betaald. Maar na de renovatie is het stadion volgens het bestuur 130 miljoen euro waard. “Zo beschikken we over een stille reserve van 40 miljoen euro, al blijft de aflossing een zware last”, verduidelijkt Westerhof. De verkoop van spelers levert alsmaar minder op. De vorig jaar afgetreden Harrie van Raaij wekte ten onrechte de indruk dat PSV met de mega-transfer van Arjen Robben naar Chelsea in één klap uit de zorgen was. De waarheid is dat met de 17 miljoen euro slechts een deel van de schuld werd ingelost. “We hielden er niks aan over”, erkent Westerhof. De transfervrije aanvoerder Mark van Bommel vertrekt straks gratis. Alleen de spectaculaire progressie van Alex is interessant voor Chelsea, dat een eerste recht op koop bedong voor de Braziliaanse centrale verdediger. (FV)

Danny Blind wordt de nieuwe trainier van Ajax. Pierre van Hooijdonk (35) speelt vanaf volgend seizoen opnieuw voor NAC, waar hij voor een jaar tekende (salaris 250.000 euro). Op termijn zal hij er ook in het bestuur zetelen. Danny Mathijssen (21) verlaat na dit seizoen Willem II voor AZ. De middenvelder tekende voor drie seizoenen. Bondscoach Marco van Basten blijft verbazen met zijn voorselecties. In de preselectie voor de WK-kwalificatieduels tegen Roemenië en Armenië op 26 en 30 maart zitten drie debutanten : Hedwiges Maduro, Ryan Babel (beiden Ajax) en Tim de Cler (AZ). (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 22 goals ; 2. Vennegoor of Hesselink (PSV) 15 goals ; 3. Kalou (Feyenoord) 13 goals ; 4. Huntelaar (Heerenveen) 12 goals ; 5. Perez (AZ) 11 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content