Geboren op 24 januari 1973

Samenwonend met Leen Hens.

Zijn er mensen die je haat ?

Sadio Ba : “Nee, het is meer een slecht gevoel hebben bij bepaalde mensen. Dan bedoel ik vooral nazi’s en mensen van het Vlaams Belang. Hun standpunten zijn echt te verafschuwen en ongelofelijk hypocriet. Je mag je nooit beter vinden dan een ander. Vooral met racisme heb ik het moeilijk. Iemand haten is trouwens niet goed. Want dan ben je even slecht ingesteld als die personen. En dat wil ik niet.”

Moet de maximumsnelheid omhoog in België ?

“Absoluut, zeker op de autosnelweg. Je moet eerlijk zijn : 120 kilometer per uur op het derde rijvak is belachelijk. Voor mij mag het maximum gerust worden verhoogd naar 150. Maar in de buurt van scholen moet dertig kilometer per uur gehandhaafd blijven. Ook in de bebouwde kom is vijftig kilometer een goede richtsnelheid.”

Geeft George Bush je een veilig gevoel ?

“Nee, totaal niet. Mocht ik voor een dag in zijn schoenen staan, ik zou direct aftreden. Ik heb weinig sympathie voor Bush. Het is een echte acteur, die perfect zou passen in Hollywood. Vooral die gemaakte glimlach valt me sterk tegen. Bush komt helemaal niet naturel over. Waarom moeten de Verenigde Staten trouwens altijd de wereldpolitiek bepalen ?”

Moet België helemaal rookvrij worden ?

“Het zou alleszins een goed idee zijn. Ik vind het storend, want je rookt altijd mee en ook je kleren stinken er ongelofelijk van. Op straat kan je het niet verbieden, want daar is iedereen vrij. Het nog duurder maken van een pakje is ook een optie. En stop die extra taks dan misschien in kankeronderzoek. Zo heeft de rest van de bevolking er ook wat aan.”

Ben je ooit gekwetst door een spreekkoor ?

“Nee. Af en toe krijg ik wel eens ‘vuile neger’ naar mijn hoofd geslingerd, maar het beïnvloedt mijn prestaties niet. Ik negeer die reacties. Het blijft gewoon een psychologisch spelletje met de fans. De scheidsrechter mag van mij het spel stilleggen als er bijvoorbeeld ‘kankerwijf’ wordt gescandeerd, wat indertijd gebeurde bij de zieke vrouw van Louis van Gaal.”

Naar welke landen ga je nooit met vakantie ?

“In de zomer zeker niet naar de zuidpool. Ook Irak of Afghanistan spreken me niet echt aan. Ik hou van de zon en heb die warmte nodig. Afwisselend trekken we naar Senegal of opteren we voor een strandvakantie. Lekker luieren in de zon is zalig.”

Voor welke politieke partij stem je ?

“Extreem is nooit goed, vandaar dat ik meestal voor het midden kies ( lacht). Ik hou graag de kerk in het midden. Van thuis uit werd ik altijd vrijgelaten in mijn keuzes, ook politiek. Ik vind dat de huidige regering- Verhofstadt vrij goed werk verricht.”

Welke goede doelen ondersteun je ?

“11.11.11 en Artsen Zonder Grenzen. Maandelijks zet ik ook een som opzij voor mijn familie in Senegal. Hun levensstandaard ligt veel lager. Het gaat rechtstreeks naar hen, zodanig dat ze in staat zijn eten en kleding te kopen. Ik heb het als voetballer heel goed. Dan vind ik dit toch wel het minste wat ik kan doen.”

Wanneer huilde je voor het laatst ?

“Twee maanden geleden, bij de begrafenis van de moeder van mijn beste vriend. Zelfs bij een gelukkig moment laat ik wel eens een traantje. Daar schaam ik me helemaal niet voor. Dat een man niet mag huilen, vind ik maar een stom cliché. Ik moet het toegeven : ik heb wel een klein hartje.”

Waarom kom je in het topvoetbal geen homo’s tegen ?

“Niemand durft voor die geaardheid uit te komen, want het voetbal is een enorme machowereld. Je zou een sterk karakter moeten hebben om je te outen. Want sowieso krijg je dan negatieve opmerkingen – zoals mietje – van supporters, medespelers en tegenstanders. Persoonlijk ken ik er ook geen in eerste klasse.”

Stel dat je zelf een club mag kiezen, waar zou je dan nu spelen ?

“In België graag AA Gent. Als kind stond ik jaren in de spionkop. Na onze wedstrijd informeer ik ook altijd als eerste naar hun resultaten. Internationaal kies ik voor Barcelona.”

Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content