Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ook in Hongarije vergaat roem snel. Dat ondervond de Duitse bondscoach Bernd Storck, die het land nog naar het EK bracht, maar anderhalf jaar later moest opkrassen. Zijn vervanger, Georges Leekens, erft veel jong talent.

Een voetbal dat is blijven dromen van de tijd van Ferenc Puskás, een opleiding die lang bleef steken in goeie bedoelingen en voortdurend andere bondscoaches: ziedaar gedurende lange jaren het wat sombere beeld van het Hongaarse voetbal. Tot ze intern een en ander veranderden en Bernd Storck in het najaar van 2015 Hongarije voorbij Noorwegen naar het EK loodste. Verrassend, want Hongarije op een EK-eindronde, dat was al niet meer gebeurd sinds 1972. Daar overleefden ze ook nog eens, dankzij een 3-3 tegen de latere winnaar Portugal, de eerste ronde, waarna Eden Hazard hen in Toulouse in mootjes hakte: 4-0.

Storck bleef op post, het WK werd een nieuw doel. Helaas ook een trauma: 0-0 bij de Faeröer, gevolgd door 2-3 thuis tegen Zwitserland. Toen het seizoen in juni werd afgesloten met 1-0-verlies bij Andorra was ’s lands WK-lot bezegeld. Een paar maanden later ook dat van de trainer, die thuis tegen de Faeröer (1-0) werd uitgezwaaid met ‘Auf Wiedersehen‘. De fans floten in een ruk ook hun eigen nationale ploeg uit.

Die heeft nochtans toekomst, zo zal de nieuwe bondscoach Georges Leekens donderdag in Luxemburg en dinsdag thuis tegen Costa Rica ontdekken. In doel staat de keeper van RB Leipzig, Péter Gulácsi, opgeleid bij Liverpool en een klasbak. Centrale verdediger (en aanvoerder) Tamás Kádár is vaste waarde bij Dinamo Kiev. Middenvelder Adám Nagy (22) kende een moeilijke start bij Bologna, maar is tegenwoordig basisspeler. Rolland Salai (20) speelt sterk bij APOEL en stak bij de nationale ploeg al de neus aan het venster. GergöLovrencsics is een vaardige linksbuiten. En hoewel Hongarije met 14 goals in de groep het laagste aantal doelpunten maakte, heeft het wel een topschutter lopen: Nemanja Nikolics. Geboren in Servië, maar daar te licht gevonden, koos hij voor Hongarije. Nikolics werd bij Legia Warschau topschutter (28 goals in 37 wedstrijden) en scoort nu volop in de MLS voor Chicago.

Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content