Bondscoach Marc Wilmots heeft in zijn selectie voor de oefeninterland tegen Roemenië één nieuwe naam: Laurens De Bock, linksachter bij Sporting Lokeren en net 20. “Voor wie het jeugdvoetbal volgt, is dit geen verrassing, maar gewoon een logische volgende stap in zijn evolutie”, zegt René Vijt van ISM, het sportmanagementbureau dat De Bock vertegenwoordigt.

Ook bij Lokeren zijn ze niet verrast. “Het was al snel duidelijk dat hij vroeg of laat bij een topclub terecht zal komen”, vertelt Rudi Cossey, assistent-trainer van Lokeren.

De Bock maakte zijn debuut in eerste klasse in de play-off 2 van het seizoen 2009/10, toen nog onder Emilio Ferrera. Ondertussen speelde hij al 85 officiële matchen met Lokeren en is hij al jaren titularis als jeugdinternationaal. Toch ontdekt het grote publiek hem nu pas. Cossey weet waarom: “Laurens is niet de speler die met flitsende acties opvalt, maar clubscouts hebben hem al langer op het oog. Voor zo’n jonge kerel presteert hij zeer constant, hij speelt bijna nooit een slechte wedstrijd. Vooral daar kijken trainers naar.

“Wij wijzen hem erop dat hij offensief nog meer beslissend moet zijn,” gaat Cossey verder, “want die kwaliteiten bezit Laurens zeker. Hij heeft een fantastische voorzet in de voeten. Ook zijn trap naar doel is fenomenaal. Op training toont hij dat elke dag, ongeveer elk schot is tussen de palen. Het is dat wij met Leko al een vrijschopspecialist hebben, anders zou Laurens ze mogen geven.”

Die goede, strakke voorzet is een van de redenen waarom De Bock op de flank wordt uigespeeld, al werd hij bij de jeugd van HO Kalken en later Standaard Wetteren gevormd als centrale verdediger. Een positie die hij tijdens de voorbereiding op dit seizoen ook bezette door de blessure van Jérémy Taravel.

Marc Wilmots gaf trouwens zelf aan dat hij De Bock selecteerde als doublure voor een niet geheel fitte Thomas Vermaelen. Ligt de toekomst van De Bock op de linksachter of centraal? Peter Maes posteerde hem op de flank omdat hij in verdedigend opzicht minder kopbalkracht en gestalte (De Bock is 1m81) heeft dan het duo Mijat Maric en Taravel.

De reconversie naar de linksachterpositie verliep niet vlekkeloos. “In het begin werd hij te vaak met een bal binnendoor te kijk gezet”, erkent Cossey, “en ook bij crosspasses vanaf de andere flank wilde hij weleens mistasten. Maar Laurens pikt snel dingen op. Hij is zeer coachbaar, je moet hem geen vijf keer iets uitleggen. In de kleedkamer blijft hij op de achtergrond. Het is een type dat de mouwen opstroopt en hard werkt.”

Op de website van ISM profileren ze hun poulain wel als linksachter maar makelaar René Vijt nuanceert: “Laurens heeft een interessant profiel: linksvoetige verdedigers, zij het centraal of op de flank, zijn schaars.”

Aandacht is er al, van Ajax, WBA, Stoke City en Wolverhampton. Afgelopen zomer was er concrete interesse van Club Brugge, bevestigt Willy Reynders. “Maar daar kozen ze met Bart Buysse uiteindelijk voor een goedkopere oplossing. Het is nooit tot concrete onderhandelingen met de speler gekomen.”

Bij Lokeren verlengde De Bock vorig jaar nog zijn contract tot 2015, maar de kans dat hij zo lang op Daknam blijft, is erg klein. Hoe lang kan Lokeren hem nog houden? Reynders: “De tijd dat wij moeten verkopen om ons budget in evenwicht te houden, is voorbij. Sowieso denk ik dat hij voor Belgische clubs niet langer haalbaar is. Ik denk dat het eerder richting Engeland of Duitsland zal gaan. Veel ploegen zoeken een linksachter, op dat gebied plukken wij in Lokeren de vruchten van ons jeugdbeleid, waarin we veel aandacht schenken aan die positie. We hadden Derick Tshimanga, nu De Bock en met Alexander Corryn staat al een opvolger klaar. Die zijn we rustig aan het klaarstomen. Daarom zou het goed zijn als Laurens minimaal nog een jaar bij ons blijft.”

Wil Reynders daarmee zeggen dat Lokeren ook een mogelijk monsterbod tijdens de winterstop naast zich zal neerleggen? “Als er in januari concrete interesse is, zal die er volgende zomer ook nog wel zijn. Laurens wordt al enkele jaren gevolgd, daar verandert die selectie voor de Rode Duivels niets aan.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

“Als er in januari interesse voor De Bock is, zal die er komende zomer ook nog wel zijn.” sportief directeur Willy Reynders

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content