Enthousiast handgeklap op de tribunes elke keer Bryan Ruiz het veld betreedt. Vijf mensen babbelen een portret bijeen van de graag geziene Costa Ricaanse aanvaller van de Buffalo’s.

Of ‘Costa Rica’ ook in voetbaltermen ‘rijke kust’ betekent, daar zouden Randall AzofeifaCorrales (22) en Bryan Ruiz Gonzáles (21) dit seizoen een idee van geven bij AA Gent. En dat lijkt aardig mee te vallen. De acties die Ruiz – tweede spits of linkermiddenvelder – er op de mat schildert, worden gesmaakt door het publiek. En de supporters blijken niet de enigen die met lof zwaaien.

‘Schuchter, maar joviaal’

Gustaaf Geirnaert werd door de club aangezocht om de twee Spaanstaligen in dit voor hen vreemde land te begeleiden op het sociale vlak. “Ze woonden in het begin samen in een huis in Melle. Bryan kende eerst wat moeilijkheden. Randall kon zijn plan trekken in het Engels, hij totaal niet. Nu krijgen ze twee keer per week anderhalf uur Engelse les. Azofeifa bleek het meer kordate type. Hij was het bijvoorbeeld die altijd kookte. Ruiz – iets jonger – liet zich leiden, is wat aan de schuchtere kant, maar na een tijdje smelt dat weg. Ik zie hem als een heel vriendelijke, joviale gast, met de typisch Latijns-Amerikaanse manier van leven : nogal los, niet zo koel als wij, noordelingen. Bryan staat open voor alles, leert graag bij, maakt graag dingen mee. Ik ging met hem al verscheidene keren op uitstap ; naar de kust, Antwerpen, Brugge, Nederland.

“Net vóór Nieuwjaar ging ik met hen trouwringen kopen. Op 23 december stapten ze in Costa Rica beiden in het huwelijksbootje. Ze wonen inmiddels apart, in appartementen in Lochristi, en hebben nu elk hun vrouw bij zich. Dat doet hen deugd. Bryan – wiens vrouw trouwens ondertussen zwanger is – voelt zich hier goed. Ik zie hem wel nog wat blijven.”

‘Sierlijke speler’

Ploegmaat Nicolas Lombaerts omschrijft Ruiz als een rustige jongen met wie je nooit problemen hebt. “Hij is altijd goedlachs en begrijpt intussen alles wat hem gezegd wordt. Hij is niet het type dat apart gaat zitten. Hij leeft in de groep, praat met iedereen. En als er gebiljart wordt, is hij er altijd bij.

“Ik vind hem een goede voetballer. Hij heeft de capaciteiten om een grote te worden, dat zie je. Altijd rustig aan de bal, kan dribbelen, een man uitschakelen, beschikt over een goed schot en een goede voorzet, een enorm balgevoel en een schitterende techniek. De eerste maanden ondervond hij last met de typisch Belgische manier van voetballen. Hier zitten ze korter op de bal, terwijl hij duidelijk uit een competitie kwam die vooral op techniek gebaseerd is.

“Ruiz is moeilijk van de bal te zetten. Op training sta ik niet al te graag tegen hem. Altijd vindt hij wel een beweging om je toch nog te passeren. Dat hij nog geen basisplaats heeft, was te verwachten. Dit is voor hem een aanpassingsjaar geweest. De grote lieveling van het publiek is en blijft Alin Stoica. Maar als Ruiz invalt, wordt ook hij op handen gedragen door de supporters. En dat is logisch. Hij is een sierlijke speler, maakt acties. Hoeveel voetballers in België kunnen of durven dat nog ? Ruiz toont lef, dat wordt graag gezien.”

‘Europese topper’

Walter Mortelmans is de makelaar die Ruiz deze zomer voor Gent ging halen bij Alajuelense, in de hoogste divisie van Costa Rica. “Hij sprak me onmiddellijk aan. Een goede linker, snel, groot, verstandig, technisch onderlegd, spelinzicht, tactisch goed. Ik denk dat hij heel veel heeft, een klasrijke voetballer. Aan zijn kopspel is nog werk. Maar ik denk dat hij op die leeftijd nog progressie kan maken in alles. Zijn lichaam kan zich nog ontwikkelen, sterker worden. En dat zal ook wel gebeuren, want hij is een echte prof, met de goede mentaliteit. Ik denk dat Ruiz een Europese topper wordt.”

Basispakket

Genttrainer Georges Leekens apprecieert vooral dat Ruiz openstaat voor de aanpassing aan het Europese en Belgische voetbal. “Daarmee bedoel ik vooral : techniek met het oog op efficiëntie en diepgang zoeken. Ruiz is een jongen die veel kijkt, goed luistert en fantastisch past in onze groep. Voor zulke voetballers is Gent een ideale wipplank.” Naar de Europese top ? “Niet overdrijven. Je moet de druk niet op de ketel zetten. Laat dergelijke spelers toch rustig groeien. Ik probeer hem geen onmogelijke opdrachten mee te geven, hij moet een evolutie doormaken. Ik ben bijzonder tevreden over de progressie die hij al maakte. Hij heeft de potentie om een heel goede voetballer te zijn, beschikt over het basispakket. Bryan kan als tweede spits fungeren, terughangend, en links op het middenveld. Hij heeft wel een dragende speler naast zich nodig, bijvoorbeeld iemand als Dominic Foley.

“Ik zie een mooie carrière voor Bryan weggelegd als hij op dezelfde manier doortastend en leergierig blijft. En zoals nu, met de twee voetjes lekker op de grond. Een stabiele jongen. Heel bescheiden, geen kapsones. Zijn professioneel gedrag is goed tot heel goed. En met zijn vrouw hier nu bij hem is hij ook wat geruster op het sociale vlak. Dat geeft wat meer zekerheid, wat minder heimwee.

“Nee, hij heeft nog geen basisplaats. Maar Petter Rudi, Christophe Grégoire en Alin Stoica hadden die aanvankelijk ook niet. Het is een kwestie van hard werken, erin blijven geloven, blijven doorduwen. En ja, op het moment dat zich kansen voordeden, moest hij met Costa Rica een wedstrijd gaan spelen in Chili. Maar waar hij nu staat, ik denk dat dat voor Bryan, op zijn jonge leeftijd, al een prestatie is.”

Charismatisch

Op de sportredactie van de Costa Ricaanse krant La Nación vertelt journalist Rodrigo Calvo hoe Ruiz in eigen land gezien wordt als een charismatische speler. “Hij trok hier de aandacht met zijn techniek en balbehandeling. Of hij een ster is in Costa Rica ? Nou … Hij is nog jong, moet nog vooruitgang boeken. Vorig jaar stond hij heel dicht bij een plaatsje in de nationale selectie voor het WK in Duitsland, maar viel hij op het nippertje uit de boot. Onlangs speelde hij wel mee tegen Chili en Nieuw-Zeeland, als tweede spits. Hij doet het er goed en scoorde zelfs al. Men heeft zich in Costa Rica verbaasd over het atletische, fysieke, technische en tactische niveau dat hij haalt na enkele wedstrijden in de Belgische competitie. Het verschil met zijn niveau net vóór het WK is groot.”

WEETJES OVER BRYAN RUIZ

Geboortedatum

18/08/1985

Lengte

186 cm

Gewicht

70 kg

Woonplaats

Lochristi

Burgerlijke staat

Gehuwd

Vorige club

Liga Deportiva Alajuelense

door kristof de ryck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content