De financiële problemen van Feyenoord zijn structureel.

De Rotterdamse volksclub is nog lang niet uit de zorgen na de (gedwongen) verkoop van de sterkhouders Salomon Kalou (Chelsea) en Dirk Kuijt (Liverpool). Het bestuur van Feyenoord wekt blijkbaar ten onrechte de indruk dat de club zijn huishouding door de miljoenen voor de twee vedetten in orde heeft, constateerde Paul Smits, die tot mei lid was van de raad van commissarissen, in de Volkskrant.

Door de KNVB werd Feyenoord onder curatele gesteld na het verlies van ruim zestien miljoen euro over het afgelopen seizoen. “De verkoop van Kuijt en Kalou zorgde voor een relevante hoeveelheid cash geld en herstelde de balans”, verklaart Smits. “Maar daarmee is de club niet in één klap uit de zorgen. Er moet nog heel wat gebeuren om de club weer gezond te maken.” Het jaarverslag over het seizoen 2004/05 laat immers zien dat Feyenoord voor ruim tien miljoen euro aan kortlopende leningen had gesloten, tegen forse rentepercentages. Daarmee leek de club het ene gat met het andere te dichten. “Het is geen aantrekkelijk beeld”, erkent ook de voormalige KPN-topman. “Feyenoord moet op korte termijn af van dat hapsnapbeleid. Als je niet oppast, wordt het een overlevingsspel. Onder druk leende de club geld van enkele gefortuneerde vrienden.” De transferinkomsten versluieren nu de problematiek. “De cijfers zullen er nu aanmerkelijk beter uit zien”, weet Smits. “Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Als topclub word je geacht om voor de titel te spelen en in Europees verband te presteren. Aan dat beeld voldoet Feyenoord niet. En de huidige kwaliteit van de selectie biedt geen uitzicht op een structurele rol aan de top.”

Benno Leeser, de voorzitter van de businessclub, toont begrip voor de koers van het bestuur. “Misschien had Jorien van den Herik eerder openheid van zaken moeten geven over de verliezen”, beseft hij. “Maar hij loste de financiële problemen ook zelf op. Het was nu eenmaal een beleidskeuze om Kuijt en Kalou nog een jaar te houden, in de hoop dat Feyenoord met hen de Champions League zou halen. In dat geval had de club de vijftien miljoen euro kunnen verdienen, die het nu overhield aan de overgang van Kuijt. Dat was natuurlijk een risico. In het verleden was het spelersbeleid van de club : we halen er tien en hopen dat er een goudvink tussenzit. Dat werkte dus niet.”

Speculeren op de komst van een gulle investeerder is zinloos, volgens Leeser. “De man met geld die ons vooruit kan helpen, zag ik nog nooit. Het zou me dus verbazen als hij morgen ineens op de stoep staat. Ajax is beursgenoteerd, PSV heeft Philips en AZ leunt op voorzitter Dirk Scheringa met zijn DSB-Bank. Die structurele achterstand kunnen wij niet inlopen, hoe frustrerend dat ook is.”

Robin van Persie trok met twee goals Nederland over de streep bij de 3-0-zege tegen Wit-Rusland. Dirk Kuijt zorgde in de slotminuut voor de derde treffer. Het was weer niet zo best wat Oranje liet zien, maar blijkbaar maalt bondscoach Marco van Basten er niet om. Hij begon de EK-kwalificatie met zes punten uit twee duels.

Mark-Jan Fledderus en Gibril Sankoh (beiden 23) werden door het bestuur van FC Groningen beloond voor hun sterke optredens met nieuwe meerjarige overeenkomsten. Fledderus, een linksvoetige middenvelder, tekende bij voor drie seizoenen. Sankoh, een verdediger, verbond zich voor nog eens vier jaar.

De eerste periodetitel in de Jupiler League kwam vrij verrassend in handen van FC Den Bosch, dat een knappe zege boekte op Cambuur. FC Dor- drecht, dat het ticket voor de nacompetitie voor het grijpen had, werd daarvan de dupe.

Sota Hirayama vertrok met onmiddellijke ingang bij Heracles. De Japanse aanvaller wil graag zijn studie afmaken en had last van heimwee.

John Owoeri (19), de Nigeriaanse spits die vorig seizoen zonder veel succes door Feye- noord werd uitgeleend aan Westerlo, kon niet overtuigen tijdens een stage bij de Franse tweedeklasser Brest.

Jaap Uilenberg (56), hoofd scheidsrechterszaken bij de KNVB, werd benoemd tot vicevoorzitter van de scheidsrechterscommissie van de UEFA.

FC Utrecht brak het contract van onze landgenoot Guiseppe Rossini open met twee jaar. De twintigjarige aanvaller is bezig aan zijn tweede seizoen in De Galgenwaard. Vooral Foeke Booy is bijzonder gecharmeerd door zijn kwaliteiten als breek- ijzer.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content