TSG 1899 Hoffenheim is opnieuw succesvol.

De voorlopige balans oogt mooi, met negen op negen, waaronder een 2-0-prestigezege tegen titelkandidaat Schalke 04 en 4-1-winst op de openingsspeeldag tegen Werder Bremen. Het leidt echter helemaal niet tot euforische toestanden bij de ploeg, die vorig seizoen teleurstellend als elfde eindigde maar – onder impuls van de steenrijke eigenaar en geldschieter Dietmar Hopp – brandt van de ambitie.

Na vier jaar leek het er sterk op dat het tijdperk van coach Ralf Rangnick voorbij was, want Hoffenheim bleek in april en mei het toneel van een machtsstrijd tussen de trainer en manager Jan Schindelmeiser. Die laatste vertrok begin mei en werd opgevolgd door Ernst Tanner (42), tot dan de verantwoordelijke van de jeugdopleiding en een echte kenner van het huis. Hij geldt sinds zijn aantreden als enige aanspreekpunt voor de spelers.

Rangnick verlengde zijn overeenkomst tot 2012 en veranderde zijn koers. “We moesten onszelf heruitvinden”, zo omschreef hij het in die Welt. Met succes, want Hoffenheim speelt opnieuw aantrekkelijk voetbal en haalt bovendien prima resultaten. Andreas Beck (23), de nieuwe aanvoerder, hoeft niet lang na te denken over de oorzaken. “We kloppen lange dagen”, verklaarde de verdediger in die Welt. “In een normale werkweek vertoeven we vaak van acht uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds op de club.” Daarmee spiegelt Rangnick zich aan het voorbeeld van Jürgen Klinsmann, die dit concept introduceerde bij zijn aanstelling tot hoofdtrainer van Bayern München. “Op die manier leren we onze medespelers nog beter kennen”, denkt aanvaller Vedad Ibisevic. In Zuzenhausen werd een volledig nieuw trainingscentrum opgetrokken ter waarde van zestien miljoen euro. Er is plaats voor 34 slaapkamers, een aparte gymzaal, een zwembad, naast een eigen tv-studio en fotoruimte.

Rangnick snoeide bovendien in zijn technische staf. Wat de transfers betreft, koos hij voor jonge en beloftevolle spelers van 18, 19 en 20 jaar: twee Duitsers en een IJslander.

Per Mertesacker (Werder Bremen) beleefde weinig pret aan de 6-1-zege van Duitsland tegen Azerbeidzjan, want de centrale verdediger brak zijn linkeroogkas en is meerdere weken out. Heiko Westermann, Lukas Podolski, Miroslav Klose (2) en Holger Badstuber scoorden. Een van de doelpunten was een owngoal. Op 8 oktober volgt in Berlijn de confrontatie met Turkije, vier dagen later trekken de Duitsers naar Astana voor de interland tegen Kazachstan. Op 17 november is er in Göteborg een oefenduel tegen Zweden gepland.

Borussia Dortmund verhuurde voor 150.000 euro (met een koopoptie voor 950.000 euro) de Bulgaarse spits Dimitar Rangelov (27) aan het Israëlische Maccabi Tel Aviv.

Heribert Bruchhgagen (62), de voorzitter van de raad van bestuur bij Eintracht Frankfurt, bevestigde dat zijn club dit seizoen afstevent op een verlies van drie tot vijf miljoen euro. Het budget werd verhoogd tot 28 miljoen euro.

Hannover 96 wil volgens voorzitter Martin Kind af van ex-international Jan Schlaudraff (27), die geen meerwaarde meer brengt. De aanvaller heeft echter nog een overeenkomst tot 2012.

HSV-trainer Armin Veh ligt in de clinch met VfB Stuttgart, nadat hij zich verzette tegen de overgang van de Kroatische aanvaller Mladen Petric (29) naar de kampioen van 2007. Manager Fredi Bobic was bereid 5 miljoen euro voor de spits te geven, maar bij Hamburger SV wilden ze niet onder de 8 miljoen euro zakken.

Friedhelm Funkel (56), trainer van tweedeklasser VfL Bochum, zat afgelopen weekend tegen FC Augsburg voor de 1077e keer op de invallersbank: 472 keer als speler en 605 als coach.

Pechvogel Michael Ballack (Leverkusen) is minstens vijf weken buiten strijd door een breuk in het linkerscheenbeen.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content