Ivan Klasnic wil geluksbrenger zijn.

Het was een grote verrassing. De Kroatische international Ivan Klasnic (27), die net voor de aftrap van het UEFA Cupduel tegen Ajax, de kleedkamer van Werder Bremen binnenstapte om zijn ploegmaats aan te moedigen. Opmerkelijk nieuws, zeker als je weet dat de onfortuinlijke spits in onzekerheid verkeert over zijn toekomst. Hij moet binnen de zes tot acht weken een nieuwe niertransplantatie ondergaan, doordat zijn lichaam de vorige donornier – afkomstig van zijn moeder – afstootte. Het komende halfjaar moet blijken wat de oorzaak hiervan is. Zijn echtgenote Patricia en zijn broer Josip laten momenteel onderzoeken uitvoeren, om als donor te fungeren.

“Vanaf nu zal ik als geluksbrenger van de ploeg fungeren”, verklaarde Klasnic in Bild. “Blijkbaar kon ik hen op de juiste manier motiveren, want ze haalden alles uit de kast om Ajax te verslaan. Het motiveert me alleen maar om ook door te zetten. Want de klap was hard om dragen. Maar ik ben een vechter. Ik wil terugkeren op het veld.”

Moedige taal, want de dokters verwachten dat de spitsbroeder van Miroslav Klose op zijn vroegst over een half jaar weer inzetbaar zal zijn voor Thomas Schaaf. Hoewel er met Markus Rosenberg al een vervanger in huis werd gehaald, kan de Kroaat zijn aflopende contract met een jaar verlengen. Dat moet hem in staat stellen rustig te herstellen. Tot voor kort stond het vast dat hij na dit seizoen bij de Noord-Duitsers zou vertrekken. Het bestuur was weinig opgezet om de overeenkomst met de matig presterende, maar een van de duurste kernspelers te verlengen.

Maar vanwege zijn verdiensten in de voorbije seizoenen laat de club de langdurig afwezige aanvaller niet vallen. Eerder deed Werder Bremen hetzelfde met de Hongaarse middenvelder, die in het seizoen 2003/04 een aflopende verbintenis had. Nadat hij op de laatste speeldag een kruisband scheurde, bood het bestuur hem een nieuw eenjarig contract aan tegen dezelfde voorwaarden.

De fysieke problemen vinden hun oorsprong in de blindedarmoperatie die hij eind 2006 onderging. “In eerste instantie is het van belang dat Ivan weer helemaal gezond wordt”, verklaarde een sterk meelevende Schaaf in Kicker. “Daartoe gunnen we hem alle tijd om te herstellen. We hopen dat de operatie probleemloos zal verlopen en Ivan vervolgens weer snel aan voetballen toekomt.”

Mirko Slomka (39) blijft hoofdtrainer van Schalke 04. Dat bevestigde manager Andreas Müller. Slomka, die op 4 januari 2006 Ralf Rangnick opvolgde, kreeg een lucratief contract tot 2009 voorgeschoteld. Zijn maandsalaris wordt opgetrokken tot 50.000 euro. Inclusief premies kan hij ongeveer 1,2 miljoen euro per seizoen verdienen.

Huub Stevens verwees de Servische international Danijel Ljuboja voor een week naar het amateurteam. De Nederlandse trainer verweet de spits een gebrek aan discipline en het negeren van interne afspraken. Hij verscheen een paar keer niet op de afspraak en liet medische behandelingen aan zich voorbijgaan.

Hannover 96 wil komende zomer maar liefst vier nieuwkomers aan de selectie toevoegen, bevestigde Martin Kind. Sergio Pinto (26), een Portugese middenvelder van Alemannia Aachen, tekende voor drie jaar. Ook Thomas Kleine (29), een verdediger van Greuther Fürth, volgt zijn voorbeeld. Altin Lala, een Albanese middenvelder, kreeg een contractverlenging tot 2009.

FC Keulen liet weten dat het jeugdinternational Patrick Helmes (23) niet laat vertrekken naar Leverkusen. De spits ligt immers nog tot 2008 onder contract.

Georg Buschner, die in de jaren zeventig vooral naam maakte als bondscoach van de DDR, overleed op 81-jarige leeftijd.

De Turkse middenvelder Hamit Altintop (23, Schalke 04) bereikte met Bayern München een akkoord over een contract voor drie seizoenen.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content