Saint-Etienne, Nantes en Sochaux hebben zorgen.

Vorig jaar verdween met RC Lens een van de meest traditierijke clubs uit de Ligue 1. Dit scenario dreigt zich dit jaar te herhalen voor drie ploegen met een glorierijk verleden: FC Nantes, Saint-Etienne en FC Sochaux.

Bij Saint-Etienne, de werkgever van Kevin Mirallas, draait het al het hele seizoen vierkant. De vervanging van coach Laurent Roussey door Alain Perrin kon daar niets aan veranderen. De club liet zich verblinden door het succes in de UEFA Cup en zag niet dat het team te jong is en te veel problemen heeft met blessures om de degradatiestrijd te vermijden. De kans op het behoud werd zelfs vrij klein.

Ex-kampioen Nantes zakte twee seizoenen geleden al naar tweede klasse. Het herbeleeft nu de moeilijke periode van toen. Het enige verschil is dat de groep nu over een stuk minder talent beschikt. Heel wat spelers kregen door de successen vorig jaar een nogal groot ego. Slechts vier spelers ( Jérôme Alonzo, Mamadou Bagayoko, Frédéric Da Rocha en Guirane Ndaw) zijn volwaardige eersteklassers. “Het team bestaat uit een groep technisch beperkte kwajongens met te weinig ervaring, die bovendien jammerlijk in de steek worden gelaten door hun fans en die dus weinig kans maken om zich te redden”, schreef L’Equipe. Coach Elie Baup vindt dat de mogelijkheden beperkt zijn. Daarom rekent hij sterk op inzet en strijdlust. Fysiek begint de motor echter zwaar te sputteren.

FC Sochaux nam een desastreuze competitiestart. Maar sinds de terugronde zijn ze aan een opmerkelijke remonte bezig, vooral dankzij de efficiëntie van het spitsenduo. De Turk Muvlat Erding bevestigt (met negen goals in 29 duels) en de pas tijdens de winter aangetrokken Tsjech Vaclav Sverkos vond in tien wedstrijden al vijf keer de weg naar de netten. Maar omdat het defensieve compartiment nog altijd lekt als een zeef, blijft FC Sochaux in de gevarenzone zitten.

Rode Duivel Eden Hazard (18) liet in de pers breed uitsmeren dat hij absoluut bij Rijsel wil blijven.

Bordeaux boekte zijn vijfde opeenvolgende overwinning, terwijl Caen na 14 wedstrijden zonder winst eindelijk nog eens de drie punten pakte. Door de 1-2-winst in de Normandische derby tegen Le Havre kon het team ook uit de degradatiezone klimmen.

Ricardo, de Braziliaanse trainer van AS Monaco, had een lang gesprek met de nieuwe clubvoorzitter, Etienne Franzi. De kans dat de coach zijn contract zal verlengen, lijkt bijzonder klein.

Frédéric Antonetti, de coach van Nice, kondigde aan dat hij graag wil vertrekken, omdat diverse factoren zwaar op hem beginnen te wegen: het uitstellen van de bouw van een nieuw sta-dion, het gebrek aan financiële middelen en het feit dat de club van te weinig ambitie getuigt. Zijn naam circuleert inmiddels al bij Rennes, waar Guy Lacombe einde contract is.

Fredrik Strömstad (27), de Noorse middenvelder van Le Mans, liep een handbreuk op. Goed nieuws van Roland Lamah (ex-Anderlecht): hij scoorde tegen FC Sochaux de openingstreffer bij de 2-0-zege.

André-Pierre Gignac, de spits van Toulouse, werd verkozen tot speler van de maand maart. De spitsen Ireneusz Jelen (Auxerre) en Michel Bastos (Rijsel) werden tweede en derde.

David Gigliotti, aanvaller bij Saint-Etienne, werd wegens een gebrek aan professionalisme uit de wedstrijdkern verwijderd tegen Rennes.

Mamadou Sakho (19), de jonge verdediger van PSG, wordt het hof gemaakt door Arsenal. Volgens The Sun zouden de Londenaars bereid zijn om 13 miljoen euro voor hem neer te tellen.

STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content