Yves Vanderhaeghe (44) wordt zogoed als zeker de nieuwe hoofdtrainer van KV Kortrijk. De Roeselarenaar is in het Guldensporenstadion al sinds 2008 assistent-trainer. Zodra bekend raakte dat Hein Vanhaezebrouck naar AA Gent vertrekt, stelde Vanderhaeghe zich kandidaat om hem op te volgen.

Aanvankelijk was dat geen optie voor KV Kortrijk, dat vond dat hij daarvoor te dicht bij de spelers staat en als T1 te braaf zou zijn. KVK-manager Patrick Turcq liet hem dat duidelijk verstaan. Maar daar legde Vanderhaeghe zich niet bij neer. Na de thuiswedstrijd tegen KV Oostende in de finale van play-off 2 sprak hij met een paar leden van de raad van bestuur en die verzekerden hem dat zijn kandidaatstelling ernstig genomen zou worden. Bovendien werd zijn kandidatuur al snel kracht bijgezet vanuit de spelersgroep, onder meer door Gertjan De Mets, een van de leiders. Dat hij te braaf zou zijn, noemde Brecht Capon zelfs openlijk quatsch. Het is vooral een keuze voor continuïteit door spelers die in de manier van voetballen van Vanhaezebrouck een hoog rendement haalden en het liefst op die basis voort willen werken. Intern maakte Vanderhaeghe al duidelijk dat hij als T1 op dezelfde spelprincipes zou voortbouwen. Dat hij de club én de spelers heel goed kent, kan ook een voordeel zijn.

Daarenboven was de hoofdkandidaat aanvankelijk Cedomir Janevski (53) en dat begreep niet iedereen. De in het West-Vlaamse Loppem woonachtige Macedonische Belg heeft wél al ervaring als hoofdtrainer, maar degradeerde dit seizoen met RAEC Mons. Na acht speeldagen (en 2 punten op 24) volgde hij daar de ontslagen Enzo Scifo op. Met 20 punten op 66 deed hij beter dan zijn voorganger, maar dat volstond niet voor de redding. Pleitbezorgers van Janevski beweren dat in een klassement gerekend vanaf speeldag negen Mons niet op de degradatieplaatsen staat, maar dat blijkt niet te kloppen. Ook dan eindigt het als laatste. Janevski is natuurlijk niet verantwoordelijk voor alle problemen van Mons en misschien had RAEC zich met hem vanaf speeldag 1 als hoofdtrainer wél gered. Maar het kwam niet bij iedereen geloofwaardig over dat een club die een coach zoekt om een mogelijks moeilijk seizoen veilig door te komen, uitkomt bij iemand die er net bij een andere eersteklasser niet in is geslaagd om een delicate situatie recht te trekken.

Dat ook een assistent-trainer zonder ervaring als hoofdcoach in heel moeilijke omstandigheden meteen succesvol kan zijn, werd de voorbije maanden in Anderlecht bewezen met Yves Vanderhaeghes gewezen ploegmaat Besnik Hasi. Uiteindelijk besliste meerderheidsaandeelhouder Vincent De Gryse ook in Kortrijk de T2 een kans als T1 te geven. Het was tegelijk een keuze voor de goedkoopste optie, bleek uit het tweejarig voorstel dat Vanderhaeghe vorige week dinsdagavond kreeg. De bedoeling was om hem ’s anderendaags al voor te stellen als nieuwe T1, net voor hij op vakantie naar Spanje vertrok, maar zo snel raakte het niet rond. Het is onwaarschijnlijk dat Vanderhaeghe deze kans om hoofdtrainer te worden in de eerste klasse niet zal grijpen. Zondagavond is hij terug in België. De verwachtingen zijn dat KVK hem begin volgende week zal presenteren als opvolger van Hein Vanhaezebrouck.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content