KV Oostende – Info

© belgaimage

Nieuwkomer – Fanos Katelaris

Jack Hendry en Arthur Theate, de hoekstenen van de solide defensie die Alexander Blessin op poten had gezet, werden nooit echt vervangen aan de kust. Om de gaten te vullen die het vertrek van dat duo geslagen heeft en die KVO een van de kwetsbaarste achterhoedes van eerste klasse bezorgden, kijkt het bestuur nu richting Cyprus. Die piste kende eerder al succes in België, eerst met Kostas Laifis bij Standard en nadien met de ontbolstering van Stelios Andreou bij Charleroi. KVO zoekt zijn heil nu bij de ervaren Fanos Katelaris.

KV Oostende - Info

Zijn cv oogt fraai. Het bevat niet alleen een honderdtal wedstrijden in de Cypriotische hoogste afdeling, maar ook een kersverse titel met Apollon Limassol. Voordien speelde hij bij Omonia Nicosia, waar hij ook zijn opleiding genoot. Op het moment dat de coronacrisis uitbrak, was Katelaris al begonnen aan een eerste buitenlands avontuur. Hij was voor zes maanden uitgeleend aan het Hongaarse Zalaegerszeg. Ondertussen telt hij ook twaalf selecties voor de Cypriotische nationale ploeg, waarmee hij in oktober 2017 naar België kwam voor een wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion. Cyprus kreeg er die avond vier binnen.

Katelaris kan als verdedigende middenvelder spelen, maar vooral als centrale verdediger. Op die positie is hij een vaste waarde bij de nationale ploeg. In de recente Nations League stond hij in de basis tegen Griekenland. Hij kon gratis vertrekken bij Omonia en zette een grote stap vooruit in Limassol, onder de hoede van ene Alexander Zorniger. De theoreticus van de Red Bullschool stond meer dan honderd wedstrijden aan het hoofd van Leipzig toen dat nog niet in de Bundesliga speelde en predikt een soort voetbal dat men ook in Oostende leerde kennen tijdens de passage van Blessin in de Diaz Arena. De snelle en sterke Katelaris verloor in januari wel zijn plaats na een meniscusblessure, maar is nu meer dan ooit klaar om weer een stap vooruit te zetten.

KV Oostende - Info

Anekdotes

1 Monsterscores

De tegenstanders in de voorbereiding waren niet van een zwaar kaliber, maar aan doelpunten was er alvast geen gebrek. De Kustboys scoorden aan de lopende band: 55 goals in 8 wedstrijden en geen enkele nederlaag.

2 Waardeloze test

Op zoek naar een doelman zette KVO de deur open voor Marko Johansson, die bij Hamburg op een zijspoor zit. De Zweed kreeg de kans om zich te bewijzen in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Deinze, maar moest daarin… geen enkele bal pakken.

3 Kampioen in provinciale

In april mocht videoanalist Wesley Deschacht de champagne ontkurken. Niet alleen om het behoud van KV Oostende te vieren, maar ook omdat hij in derde provinciale kampioen werd met Lombardsijde, waar hij coach is.

Jong talent – Richmond Badu

Je kunt moeilijk naast de 1m94 van Richmond Badu kijken, die het grootste deel van de voorbereiding tussen de palen stond bij KVO. Een heropleving voor de jongen die bij de provinciale U18 van de Kustboys speelde toen hij werd opgevist door Kåre Ingebrigtsen, die hem uitnodigde om vanaf de zomer van 2019 met de profkern mee te trainen. Maar er volgde snel een retour naar de anonimiteit van de Oostendse beloften. Hij behield evenwel de reputatie van harde werker en uiteindelijk raakte ook Yves Vanderhaeghe gecharmeerd door de kracht van de keeper.

KV Oostende - Info

Ook al vertoont hij nog wat tactische tekortkomingen, een gevolg van zijn laattijdig doorbreken bij de elite, hij weet tegenwoordig met zijn postuur wel op een natuurlijke manier indruk te maken. Dat is het gevolg van een gerichte voorbereiding door zijn entourage, die zijn persoonlijkheid en fysieke impact stimuleerde met behulp van bokslessen. Onmisbaar werk om de doelman de stappen vooruit te doen zetten die hem nog scheiden van een doorbraak bij de profs.

KV Oostende - Info
© photonews

3 vragen aan Adnan Custovic

ex-speler en -coach

Wat betekent KV Oostende voor jou?

‘De geweldige herinneringen die ik aan deze club overhoud, eerst als assistent en nadien als hoofdcoach. Oostende gaf mij de kans om voor het eerst trainer te zijn. Het is een club die ik enorm waardeer voor de kans die ze me gegeven hebben.’

Heb je spijt van sommige dingen uit je tijd bij KVO?

‘In mijn eerste jaar als hoofdtrainer hebben ze me niet willen houden, ook al denk ik dat ik goed werk had geleverd. De cijfers tonen dat trouwens aan. Maar de sportief directeur had daar andere ideeën over. In mijn tweede periode was ik op het verkeerde moment op de verkeerde plaats met de verandering van eigenaar. Ik vind het vooral jammer dat we niet verder zijn kunnen gaan dan de match tegen Genk, wegens de pandemie.’

Welke speler van KVO is je het meest bijgebleven?

‘We hebben veel belangrijke spelers gehad, maar degene die de mooiste carrière gemaakt heeft en die ik bewonder, dat is AdamMarusic. Ik kende hem al bij Kortrijk en nadien bij Oostende. Later is hij titularis geworden bij Lazio. Echt een bescheiden speler die heel hard werkt en daar altijd de vruchten van heeft geplukt.’

KV Oostende - Info
Richmond Badu
Richmond Badu© DAVID CATRY – belgaimage
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content