Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

KV Mechelen verloor afgelopen zondag de topper tegen Anderlecht met 0-2, maar dat lag allesbehalve aan Olivier Renard (30), die een goede partij keepte. “We botsten op een slimmer en geconcentreerder Anderlecht, maar we blijven hoe dan ook derde, daar sta je na twaalf speeldagen niet toevallig.”

Botste Mechelen afgelopen zondag tegen zijn limieten? Toen Anderlecht het eerste kwartier hoog druk zette, bleek dat jullie de bal moeilijk in eigen rangen konden houden.

Olivier Renard: “Dat vind ik niet. Wij bewezen vorig seizoen dat we ook van hen kunnen winnen. Ik moet zeggen dat Peter Maes een heel uitgebalanceerd elftal heeft samengesteld, ondanks de twijfels vooraf, ook bij mij. We spelen anders dan vorig seizoen. Vleminckx was een targetman die we met de lange bal zochten en Asare was als linksback veel offensiever dan Ghomsi, die meer op basis van zijn defensieve taken denkt. Voorin hebben we een juiste mix van snelheid, met Nong en Mununga, en intelligentie, met Destorme en Gorius.”

Van de ploegen in de top zes heeft Mechelen nochtans de laagste productiviteit.

“Omdat we nu georganiseerder spelen. Het beste bewijs is dat we in de zes wedstrijden die ik meedeed sinds ik terugkeerde uit blessure zeven goals tegenkregen, waarvan vier uit strafschop. We kregen dus amper goals tegen uit een actie. Toch spelen we niet defensief. We speelden nog geen enkele keer gelijk dit seizoen, dat is deel van onze filosofie: beter één keer winnen en één keer verliezen dan twee keer gelijkspelen. Alleen zo kom je vooruit.”

Ondertussen zit je maatje Giuseppe Rossini op de bank. Vorige week begon hij in de media te morren. Heb jij hem daarop aangesproken?

“Ja, dat is mijn rol. Ik ben de oudste op het veld en ik doe dat graag: anderen leiding geven. Bovendien kan ik uit ervaring spreken, ik ben destijds bij Standard buitengevlogen omwille van de kritiek die ik in de pers gaf. Daar leer je uit. Ik heb Pino gezegd dat hij kalm moet blijven, in het voetbal kan het snel veranderen.”

Hoe ziet je toekomst eruit? Deze zomer stond je in de belangstelling van Heerenveen, uiteindelijk tekende je bij Mechelen een contractverlenging van vijf jaar. Vorig jaar zei je nog: ik word dertig, tijd voor een topclub.

“Heerenveen deed een bod bij de club, maar Mechelen wilde me niet laten gaan. Maar ik ben hier gelukkig. Ik voel respect – wat ook bleek uit dat verbeterde contract – en bovendien bevalt mijn vrouw binnenkort van een tweede kindje. Weet je, als jonge gast speelde ik al in Italië, ik voel niet meer die drang om van het buitenland te proeven.”

En van de nationale ploeg? Stijnen stopte, Advocaat is op zoek naar een nieuwe nummer één.

“Ik ga niet ontkennen dat die nationale ploeg in mijn hoofd zit. Ik ben dertig, heb de ervaring en ik ben tevreden van het niveau dat ik momenteel haal. Met Gillet en Bailly zitten er bovendien twee goede vrienden van me in de selectie. Turkije en Estland kwamen te vroeg, ik was pas drie wedstrijden weer fit, maar in de volgende selectie wil ik erbij zijn.”

Matthias Stockmans

‘Beter één keer winnen en één keer verliezen dan twee keer gelijkspelen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content