KV Kortrijk – Info

© belgaimage

Nieuwkomer – Dion De Neve

Transfers tussen buren Zulte Waregem en KV Kortrijk, ze liggen altijd gevoelig. Al zijn ze niet uitzonderlijk: David Vandenbroeck, Thomas Matton, Ernest Nfor, Bryan Verboom en Christophe Lepoint ruilden het laatste decennium het Regenboogstadion in voor het Guldensporenstadion, Gertjan Demets en Timothy Derijck maakten de omgekeerde beweging.

Maxim Deman
Maxim Deman© photonews

Net als Dion De Neve, in het afgelopen tussenseizoen. Dat leidde tot veel controverse, want de 21-jarige Oost-Vlaming is een jeugdproduct van Essevee, waar hij acht jaar werd opgeleid, en het afgelopen seizoen debuteerde. De flankspeler zou uiteindelijk 17 matchen spelen, waarvan zeven in de basis. Goed voor twee goals en één assist.

Een snelle ontbolstering waardoor Essevee hem al in oktober een voorstel deed om zijn aflopende contract, dat hij op zijn achttiende had getekend, te verlengen. De onderhandelingen werden echter stopgezet, omdat De Neve een nieuwe makelaar in de arm nam: Kristof Vandersmissen. Begin januari zat die voor het eerst samen met Eddy Cordier, CEO van Zulte Waregem. Er werd afgesproken dat over een contractvoorstel pas na februari verder zou worden onderhandeld, als Essevee meer sportieve zekerheid zou hebben, gezien het degradatiegevaar. Intussen werd De Neves lopende verbintenis opgewaardeerd.

KV Kortrijk - Info

Begin februari wilde Cordier niet langer wachten. Hij deed een contractvoorstel aan Vandersmissen, maar een antwoord bleef uit. Pas na enkele telefoons kreeg hij te horen dat er een tegenvoorstel zou volgen na de competitie. Maar kort nadien weerklonken de geruchten dat De Neve medische testen had afgelegd én had getekend bij KVK. De speler koos naar eigen zeggen voor zekerheid, maar liet aan de Gaverbeek iedereen met een wrange nasmaak achter. Al hebben hij en KVK niets verkeerd gedaan. Andere clubs mogen vanaf 1 januari vrij onderhandelen met een eindecontractspeler. KVK hoefde zelfs geen opleidingsvergoeding te betalen, aangezien De Neve bij Zulte Waregem al eerder een profcontract had getekend.

KV Kortrijk - Info

Anekdotes

1 Gadgets

KV Kortrijk verkoos onlangs de memorabele 4-1 zege tegen Club Brugge, in oktober 2013, als de match van het decennium 2010/20. Als terugblik hield het daarvoor een rondetafelgesprek met hoofdrolspelers Hein Vanhaezebrouck, Stijn De Smet, Brecht Capon en Gertjan De Mets. Er worden ook 100 exclusieve boxen verkocht, met het truitje van dat seizoen en andere gadgets.

2 Nieuwe fysiotherapeut

Een nieuw gezicht bij KVK: fysiotherapeut Jochen De Coene versterkte de medische staf. Hij werkte in het verleden jarenlang voor KAA Gent, Anderlecht en Antwerp FC, en tot afgelopen lente voor het Saoedi-Arabische Al Raed.

3 Social media

KVK blijft sterk inzetten op sociale mediacontent. Met ruim 58.000 volgers op TikTok staat het in de top drie van de Jupiler Pro League, na Anderlecht en Club Brugge.

Jong talent – Maxim Deman

Bij KV Kortrijk breken heel weinig jeugdspelers door tot de eerste ploeg. Zo trekt Brice Verkerken na een uitleenbeurt aan Eendracht Aalst naar FC Rupel Boom. Een van de weinige echte jeugdproducten die wel tot de A-kern doorstootten is Maxim Deman. Hij mocht vorig seizoen als derde keeper voor het eerst proeven van het Jupiler Pro Leaguevoetbal. Op de 34e speeldag maakte hij zijn debuut in de thuismatch tegen Anderlecht, die de Kerels met 2-3 verloren.

Deman, die nog een contract heeft tot 2023, is intussen aan zijn zeventiende seizoen toe bij KVK, waar hij alle jeugdrangen doorliep. De 20-jarige zoon van keeperstrainer Patrick Deman, een ex-profkeeper bij KV Kortrijk, KAA Gent en SK Lierse, is dan ook een echte Kortrijkzaan én van kleins af KVK-supporter. Hij woont er in het centrum en studeert geschiedenis aan de Kulak. De vraag is of Deman effectief ooit eerste keeper zal worden, nu de club Tom Vandenberghe van SK Deinze aanwierf, naast sterkhouder Marko Ilic en Joris Delle.

KV Kortrijk - Info

KV Kortrijk - Info
© gf

3 vragen aan Dieter Schwabe

65 jaar, elf seizoenen verdediger bij KV Kortrijk (tussen 1979 en 1991).

Had KVK na de slechte reeks na Nieuwjaar moeten doorgaan met Karim Belhocine?

‘Zeker, hij verdient krediet nadat hij met veel blessures moest afrekenen, vooral de afwezigheid van Gueye was cruciaal. Hij zal ook wel fouten maken, maar is verstandig genoeg om daaruit te leren en zich te herpakken. Liever Belhocine, die de club door en door kent, dan een onbekende trainer die vanaf nul moet beginnen. Ik heb ook de indruk dat de fans hem nog krediet geven.’

Is de ploeg niet te afhankelijk van Gueye?

‘Ja, dat bleek vorig seizoen. Hopelijk blijft hij nu een heel seizoen fit. Gueye is als targetspits cruciaal om een bal bij te houden, waardoor de ploeg meer als een blok kan spelen, met weinig ruimtes tussen aanval, middenveld en verdediging. Benieuwd hoe MassimoBruno naast hem zal renderen, als diepe spits, met Gueye iets meer achteruit getrokken. Zij kunnen een goed duo vormen, maar ik zou toch een alternatief halen.’

Uit de jeugdopleiding van KVK stromen er weinig of geen spelers door. Hoe komt dat?

‘Jonge spelers krijgen veel te weinig kansen, dat is bij veel clubs het geval. Na enkele slechte matchen worden ze afgeserveerd en worden er goedkopere buitenlanders aangetrokken. Jammer, want zo verliest een club zijn eigenheid. Daarom heb ik ook een boon voor KristofD’Haene, een van de ‘laatste der Mohikanen’. Spelers die zo lang bij dezelfde club blijven, zoals ik indertijd bij Kortrijk, zijn helaas zeldzaam.’

KV Kortrijk - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content