Wat doet Graeme Souness als het sportief niet lukt ? De transfermarkt opgaan.

Eén jaar geleden ongeveer werd Sir Bobby Robson door Newcastle bedankt. De oude vos van 72 puurde 1 punt uit de augustus-wedstrijden en dat vond de club onvoldoende. Omdat Alan Shearer niks voelde voor een rol als speler-manager stelde Newcastle Graeme Souness aan, op de sukkel met Blackburn. Eén jaar later voelt ook Souness de grond in Sint James’ Park heet onder de voeten worden. Geen Europees voetbal en uit de eerste drie wedstrijden puurden de Magpies slechts één schamel puntje. Bovendien maakten ze nog geen goal. Vruchteloos werd op de transfermarkt gezocht naar nieuwe spitsen.

Souness verraste vorige week heel Engeland door met Real Madrid een akkoord te bereiken over de komst van Michael Owen. Liverpool, dat de hele zomer stil bleef over de zaak-Owen, werd plots gedwongen open kaart te spelen en gaf eind vorige week zijn belangstelling toe. Dus moest Souness op zoek naar wat anders. De naam Dirk Kuijt viel, de Feyenoorder wordt al langer genoemd in Engeland, en ook die van Albert Luque, de 27-jarige Spaanse international van… Deportivo. Een eerste transfervoorstel van 11 miljoen euro werd verworpen, maar een tweede, van 15 miljoen, lieten de Spanjaarden niet liggen.

Overpriced, titelden de tabloids. Luque weet waarvoor hij staat. Hij moet scoren, maar Souness gaf al toe dat de Spanjaard geen 20 goals per seizoen zal maken. Zijn taak : Shearer assisteren in wat diens laatste seizoen moet worden. En het vel van Souness redden. Die is al manager sinds 1987, toen hij als speler het algemene sportief beleid van de Glasgow Rangers onder zijn hoede kreeg. Daarna ging hij zijn grote liefde Liverpool managen. Populair werd hij er door een hartoperatie te overleven, maar toen hij breeduit lachend dat verhaal exclusief aan de Sun verkocht en die dat publiceerde op de verjaardag van het Hillsboroughdrama, keerden de fans zich tegen hem. De rest van zijn verhaal is een aaneenschakeling van relletjes en mislukkingen. Met Newcastle gaat het net dezelfde richting uit. (PTK) Jeremie Aliadiere (22), uitgeleend door Arsenal aan Celtic, verhuist na twee maanden alweer naar Londen en gaat voor West Ham voetballen. De Franse spits aardde niet in Schotland. Milan Baros werd door Liverpool afgestaan aan Aston Villa. Baros kostte nog bijna tien miljoen euro en was zaterdag al goed voor de enige goal tegen Blackburn. De Tsjechische middenvelder Jiri Jarosik (27), zaterdag ook al goed voor een goal, werd door Chelsea een jaar uitgeleend aan Birmingham. Martin Jol verlengde zijn contract bij Tottenham met drie jaar. Chelsea viel in de prijzen. Peter Cech werd verkozen tot doelman van het jaar en John Terry, die zich tegen Tottenham aan de knie blesseerde, verdediger van het jaar.

TOPSCHUTTERS : 1. Bent (Charlton), Horsfield (West Bromwich Albion), Van Nistelrooy (Man. United) 4 goals ; 4. Henry (Arsenal) 3 goals; 5. o.a. Drogba (Chelsea) 2 goals.

(PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content