Feyenoord versterkt zijn selectie gevoelig.

In mei moest de volksclub uit Rotterdam nog geld lenen om de salarissen van zijn spelers te kunnen uitkeren. De schuld van Feyenoord bedraagt ondertussen 17 miljoen euro en de voetballers betalen in De Kuip zelf hun lunch. Maar plotseling kan het niet op in Rotterdam-Zuid, waar de herinnering aan het rampseizoen 2006/07 (zevende plaats, uitsluiting in de UEFA Cup, een bestuurscrisis en financiële perikelen) op amper een week tijd verdwenen lijkt, dankzij de terugkeer van coach Bert van Marwijk.

De somberheid maakte plaats voor vrolijkheid en optimisme, na een even wonderbaarlijk als slagvaardig bezoek aan de transfermarkt. “We laten zien dat het geen loze beloftes zijn”, verklaarde interimcommissaris Peter Vogelzang in VI. “Feyenoord is in staat een goed elftal op de been te brengen.” Met het contracteren van de (oud-)internationals Tim de Cler (28, AZ, 2011), Roy Makaay (32, Bayern München, 2010), Kevin Hofland (28, VfL Wolfsburg, 2011), Giovanni van Bronckhorst (32, Barcelona, 2010) plus de terugkeer van Andwelé Slory en Luigi Bruins van satellietclub Excelsior moet de wederopbouw leiden tot een terugkeer aan de Nederlandse top én een ander imago. Met een mix van jonge Nederlandse spelers (zoals Royston Drenthe en Ron Vlaar), talenten ( Jonathan de Guzman) en gelouterde routiniers gaat Feyenoord, op een hernieuwd elan, de concurrentie aan met PSV, Ajax en AZ.

De clubleiding maakte ook bekend dat supporters die zich misdragen, harder en sneller zullen worden bestraft. Ook dat past in de voortvarende en verbazingwekkende zomerschoonmaakactie van financieel directeur OnnoJacobs, commercieel directeur Chris Woerts en technisch manager Peter Bosz. Zij hadden weinig tijd nodig om het vertrouwen te winnen van de fans en de (potentiële) geldschieters.

Voor het halve dozijn nieuwkomers moest Feyenoord naar schatting zeven miljoen euro betalen. De club bedacht daarvoor twee financiële constructies, buiten het budget van 40 miljoen euro om. In de Talenten Pool konden beleggers investeren in een groep van zeven (jonge) spelers. Een tweede spelersfonds is in oprichting. Dat zou 11 miljoen euro moeten opleveren. De weg terug is gewoonlijk lang en zwaar, maar de meest bespotte Nederlandse club van 2006/07 is zowaar al een flink eind op weg naar eerherstel.”

Danny Koevermans (28) wil weg bij AZ, ondanks een overeenkomst tot 2010. Maar de clubleiding van de club uit Alkmaar toont een stugge houding, omdat er momenteel geen adequate vervanger voorhanden is, iets wat de spits niet zint. De international aast op een transfer naar Feyenoord, dat wel drie tot vier miljoen euro zal moeten neertellen.

Herman Wessels, oud-voorzitter van FC Twente, overleed op 53-jarige leeftijd. De Tukkers legden met Andrej Rendla een amper zestienjarige Slovaakse centrumaanvaller voor drie seizoenen onder contract. Hij geldt als het grootste talent van zijn land en debuteerde al op zijn vijftiende voor Dukla Banska Bystrica.

Wat lang een publiek geheim was, werd nu ook officieel. DaMarcus Beasley verlaat definitief PSV en speelt vanaf volgend seizoen voor de Glasgow Rangers. De 25-jarige aanvaller tekende er voor drie seizoenen. Na de komst van coach Ronald Koeman was er geen toekomst meer voor de Amerikaanse international. Afgelopen seizoen werd hij al verhuurd aan Manchester City.

AZ bereikte overeenstemming met RKC over de transfer van verdediger Milando Koenders (20), die zijn handtekening zette onder een vijfjarig contract. De overeenkomst van defensieve steunpilaar Kew Jaliens (28) werd opengebroken tot 2012.

Vitesse slaagde erin om de Israëlische linkerverdediger Haim Magralishvili (25) naar het Gelredome te halen. Maccabi Haifa stemde in met de transfersom, waarna de overeenkomst voor drie seizoenen werd afgerond. Magralishvili is het vierde nieuwe gezicht, na Harrie Gommans (MVV, ex-Westerlo), Cees Keizer (Jong Ajax) en Santi Kolk (ADO Den Haag).

Rob Penders (31), een verdediger, gaat nog drie jaar door als speler bij NAC. Daarna kan hij blijven in een andere functie. Na een teleurstellend avontuur bij Borussia Dortmund, waar hij op een dood spoor zat, tekende de Ghanese spits Matthew Amoah (26) voor drie seizoenen. Ook de definitieve overgang van aanvaller Anthony Lurling (30), die voor twee seizoenen transfervrij wordt overgenomen van FC Keulen, werd afgerond.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content