Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Donderdag speelt Moeskroen in Praag tegen Slavia voor een plaats in de tweede ronde van de Uefabeker. Thuis werd het 2-2, na een 0-2 tussenstand. “Na die tweede helft heeft iedereen het gevoel dat we ze ook ginder kunnen kloppen”, zegt Koen De Vleeschauwer. “Makkelijk zal het niet zijn, want het is een stevige ploeg, maar als we het achteraan en op het middenveld solide kunnen houden, moet er zeker iets te rapen zijn met spitsen waarmee op ieder moment een goal uit de lucht kan vallen.”

Was het niet dat jullie op verplaatsing vooral heel veel doelpunten làten maken ?

Koen De Vleeschauwer : “Ja, ook vorig seizoen waren we te zwak in uitwedstrijden. Er is dit seizoen bovendien al veel gesleuteld moeten worden aan de defensie, wat de automatismen natuurlijk niet bevordert. We moeten een beetje cleverder spelen vanuit een goeie organisatie achterin, denk ik. Want hoeveel eersteklassers beschikken er over spitsen als Mbo Mpenza en Bakadal die op ieder moment uit een individuele actie kunnen scoren – én hebben ook nog Marcin Zewlakow achter de hand ? We zoeken naar iets meer defensieve zekerheid om iets meer punten te halen buitenshuis. Het verschil is dat Hugo Broos nooit van zijn systeem afweek en dat Lorenzo Staelens hier en daar wel eens een verschuiving doet om zich aan te passen aan de tegenstrever. Ik vind dat goed.”

Wat is er nog meer veranderd ?

“Gasten die met Broos hun kans niet kregen, zijn opnieuw gemotiveerd. Claeys en Bakadal, die op een zijspoor zaten, zijn momenteel zelfs titularis. Chapeau voor het lef van Staelens, want Marcin Zewlakow aan de kant zetten en Bakadal erin laten staan, zou vorig seizoen nooit gebeurd zijn.”

Waarom weert Staelens de Joego’s Ban en Mitrovic ?

“Hij wou de mannen die… ik zal niet zeggen lui, maar toch een beetje gemakzuchtig waren en de groep zouden kunnen verzieken, meteen aan de kant. Hij heeft een beetje kuis gehouden om met een groep te kunnen werken waar iedereen achter elkaar staat en iedereen wil werken. De sfeer is heel goed nu, er wordt voor elkaar gevochten tot de laatste minuut.”

Wat typeert Staelens het meest ?

“Zijn enorm winnaarsgevoel, dat zijn we direct gewaar geworden. Een mindere match spelen is geen probleem, als je maar werkt. Hij apprecieert het enorm als je er je hoofd voor legt. Je voelt ook dat het nog niet lang geleden is dat hij speler was. Hij voelt heel goed aan wanneer de groep een beetje vermoeid is, terwijl Broos zijn planning in het hoofd had en daar in geen 100 jaar van afweek, zelfs niet als een paar spelers hem er attent op maakten dat de groep vermoeid was.”

Een goeie trainer ?

“Ja, iedereen, jong en oud, is heel tevreden. Hij is geen man van het grote discours, geen trainer die veel uitlegt, maar ook geen man van veel show. Dat apprecieert deze groep enorm. Hij benadert je wel eens individueel, om te vragen hoe je het beleeft en wat je er van denkt en zo. Hij betrekt er ons bij en dat vind ik ook wel goed.”

Waar kan dit Moeskroen eindigen ?

“Onze doelstelling was en blijft de linkerkolom. Onze kern is toch niet zo breed, daardoor krijgen achterin veel jonge gasten hun kans. Zij doen het redelijk goed, maar je weet ook dat dat punten kost.”

door Christian Vandenabeele

‘Iedereen heeft het gevoel dat we Slavia Praag kunnen kloppen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content