Juventus blijft leider in de Serie B.

Het stadion van Mantova ligt Juventus niet. In 2007 verloor de competitieleider in de Italiaanse Serie B er twee keer : eerst tegen Mantova zelf, zaterdag tegen Brescia – dat zijn thuiswedstrijd op neutraal terrein afwerkte. Die winst dankte Brescia niet aan Cédric Roussel – die net als vorige week negentig minuten op de bank bleef, maar aan Matteo Serafini die voor de rust een hattrick scoorde tegen de aankomende kampioen. Alessandro Del Piero scoorde nog in die eerste helft tegen waardoor de eindstand (3-1) bij de rust op het bord stond. Del Piero blijft met vijftien goals topschutter in de Serie B.

Elders dan op Mantova verloor Juventus voor afgelopen dinsdag dit seizoen nog niet. Naast de twee nederlagen speelde het zeven keer gelijk, waarvan zes keer uit. Thuis liet Juve alleen aan hekkensluiter Arezzo een punt. Zware gevolgen had de nederlaag niet. Naaste achtervolger Napoli kwam op een punt na een 1-1-gelijkspel bij Rimini, nummers drie en vier (Piacenza en Bologna) volgden al op vijf punten van Juventus.

Juve startte het seizoen met negen strafpunten (de eerste straf van 17 punten werd achteraf gereduceerd) en stond na de eerste speeldag 22ste en laatste. Op 9 december kwam de ploeg, na een flinke remonte, op de eerste plek, een plaats die het sindsdien niet meer afstond. Juventus scoorde tot zondag al 50 keer : 13 goals meer dan Genoa en Rimini, na de leider het meest trefzeker. Geen andere tweedeklasser incasseerde minder dan de 18 tegengoals van Juve.

Vooral door de strafreductie lijkt het team van Didier Deschamps het verblijf in de tweede klasse te kunnen beperken tot één jaar. Dat is ook nodig om de toonaangevende spelers te behouden. Pavel Nedved en Del Piero overwegen geen vertrek. David Trezeguet, tot nu goed voor negen goals, wil alleen blijven als Juventus volgend jaar opnieuw in de Serie A speelt. Mauro Camoranesi bleef tegen zijn zin. Het hardst wordt getrokken aan de mouw van doelman Gigi Buffon. Zonder zijn sterke prestaties zou de sportieve situatie er nu een stuk minder rooskleurig uit zien.

Bij Milan werden de contracten van de doelmannen verlengd. Eerst verklaarde invallersdoelman Zeljko Kalac zich akkoord tot 2009. Onverwacht tekende ook Nelson Dida (33) bij tot 2010. Dida, van wie een vertrek naar Spanje werd verwacht omdat hij einde contract is en lang niet reageerde op een bod van Milan, arriveerde bij de rossoneri in 2000. De Braziliaanse reus is er titularis sinds 2003.

Voor AS Roma, dat in de Champions League Lyon wipte, is het 23 jaar geleden dat het nog eens doorstootte tot de kwartfinales van de meest prestigieuze Europabeker. Opvallend : de huidige ploeg kostte maar één derde van wat het kampioenenteam van 2001 kostte. Van dat team blijft alleen aanvoerder Francesco Totti over.

Naar welke muziek luistert Paolo Maldini graag ? Voor de online store van Apple selecteerde de verdediger van Milan zestien nummers. Op één : een nummer van Jamiroquai, gevolgd door Christina Aguilera en Beyoncé. De nummer één van Christian Vieri (nog niet aan spelen toe bij Atalanta Bergamo, maar ook naar zijn selectie gevraagd) : Oasis.

Net als vorig seizoen zag Inter zich gewipt door een Spaanse ploeg, Valencia. Vorig jaar gebeurde dat niet in de achtste, maar in de kwartfinales. Ook in het seizoen 2004-2005 bereikte Inter de kwartfinale. Het is al van 1965 geleden dat de nerazzuri nog eens EC 1 wonnen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content