Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Everton stelt zich vragen over de toekomst.

Een beetje onopgemerkt is Everton bezig aan een goeie opmars, die resulteerde in een strijd om een Europees ticket. Eentje voor de UEFA Cup, want het gat met de top vier is te groot. Hoe dat dichten, is een vraag waarover ze zich bij the Toffees momenteel buigen, nu een voorstel om een stadion te delen met stadsgenoot Liverpool door de Amerikaanse eigenaars van die club werd afgewezen.

En dus moet voorzitter BillKenwright op zoek naar geld. Ofwel voor de bouw van een nieuw stadion, wellicht buiten de stad, ofwel voor het verbouwen van het eigen Goodison Park, dat nu maar een capaciteit van goed 41.000 plaatsen heeft. Het nieuwe stadion van Liverpool telt straks minstens 60.000, maar wellicht 90.000 plaatsen. Kenwright heeft het geld niet om zelf te investeren, de man is een gewezen middelmatige acteur die een jaar een rolletje had in Coronation Street. Naam en fortuin maakte hij met theaterproducties. Hij onderhandelt nu met Tesco, de grootste supermarktketen in de UK, voor verdere investeringen.

Intussen heeft trainer David Moyes het allemaal weer beter onder controle. Vrijdag werd thuis overtuigend Fulham geklopt. Topschutter is Andy Johnson, dit seizoen al goed voor elf competitietreffers. Moyes, een Schot die in Goodison aan het werk is sinds maart 2002, is overigens geen onbesproken figuur bij de fans, die hem verwijten dat hij te weinig risico neemt om een wedstrijd te winnen. Maar resultaten haalt hij wel. In 2005 eindigde hij zelfs nog voor stadsgenoot Liverpool, toch winnaar van de Champions League.

Vijf jaar geleden, toen Moyes overnam, liepen Paul Gascoigne en David Ginola nog rond in de kleedkamer. Twee jaar later moest hij Wayne Rooney laten gaan. Nu werkt hij met een groep jongeren – Joseph Yobo (ex-Standard) is de enige die dit seizoen alle wedstrijden afwerkte – en is hij voor de derde keer in strijd voor een Europees ticket. Maar de vraag is : hoe dicht je de kloof met de top vier als tweede in een relatief kleine stad ?

Nemanja Vidic (Manchester United) brak tegen Blackburn Rovers zijn sleutelbeen en is een maand out. Na de Europese match tegen AS Roma braken rellen uit. Elf Engelse fans moesten naar het ziekenhuis.

Arjen Robben liet zich aan de knie opereren en komt dit seizoen niet meer in actie voor Chelsea, dat volgens het geruchtencircuit aan Mark Hughes denkt voor de opvolging van José Mourinho.

Blessurenieuws bij Liverpool : Fabio Aurelio scheurde tegen PSV zijn achillespees. Hij is vier maanden out. Volgens de kranten krijgt RafaelBenítez een transferbudget van 60 miljoen euro. Bericht dat Liverpool niet wil bevestigen, alleen dat de eigenaar “de zomerplannen van zijn coach goedkeurde.” De werken aan het nieuwe stadion hervatten in mei. Dat moet in 2010 af zijn.

Stan Kroenke, een Amerikaanse miljardair die al in alle proftakken over de plas belangen heeft, kocht zich in bij Arsenal door de 9,99 procent aandelen van ITV over te nemen. Arsenal wil samen met de stad Londen de toegang tot zijn nieuwe stadion herbekijken. Parkeren in de buurt is een nachtmerrie en de verbindingen met het openbaar vervoer zijn barslecht.

Freddy Shepherd beloofde de fans van Newcastle dat hij fors zal investeren in nieuwe spelers. Ze plannen ook voor 450 miljoen euro werken aan de verdere uitbouw van het stadion. De capaciteit gaat omhoog, naar 60.000 plaatsen. Conferentiezalen, hotels én luxe-appartementen moeten voor extra inkomsten zorgen.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content