De Engelse nationale ploeg houdt de kansen op het EK gaaf.

Wayne Rooney schreef zaterdag geschiedenis. De jonge (in oktober wordt hij achttien) ploegmaat van Tomasz Radzinski bij Everton, onttroonde vorige zaterdag stadsgenoot Michael Owen (Liverpool) als jongste doelschutter voor de Engelse nationale ploeg. Rooney scoorde kort na de rust in Skopje tegen Macedonië. Owen was al achttien toen hij zijn eerste keer scoorde in een interland.

Dat Wayne Rooney met de titels in de kranten ging lopen, is geen verrassing. Sinds de youngster vorig jaar zijn kop liet zien, is zijn opgang steil. Hij werd voor het eerst in het bad gegooid tijdens de vriendschappelijke wedstrijden in de aanloop naar vorig seizoen. Rooney viel toen al op door zijn snelheid, balbehandeling en kracht, niemand kon daarin een zestienjarige zien. Zowel in Oostenrijk als in eigen land scoorde hij een hattrick, de fans van Everton hadden meteen hun eigen Michael Owen, iets om naar uit te kijken.

Hij debuteerde in de Premier League al meteen op de openingsspeeldag, tegen Tottenham. Everton speelde 2-2 gelijk en Rooney bereidde één goal voor. Maar echt van zich doen spreken deed hij in oktober in de partij tegen Arsenal. De Gunners waren al dertig wedstrijden ongeslagen en leken daar eentje aan toe te voegen, toen Rooney tien minuten voor affluiten Radzinski kwam vervangen en met een harde knal raak trof. Zijn eerste goal in de competitie, de eerste nederlaag van Arsenal. En dat allemaal nog als amateur, want zijn eerste profcontract tekende hij officieel pas rond Kerstmis. Rooney zou uiteindelijk het seizoen afsluiten met zes doelpunten.

Zijn debuut in de nationale ploeg kwam er in februari jongstleden tegen Australië. Rooney werd met zijn zeventien de jongste Engelse international ooit. En nu de jongste doelschutter en in de basis bij de nationale ploeg, naast Owen. Zijn zesde cap, zijn derde start. Het kan soms snel gaan. Letterlijk. (PTK)TRANSFERS. Everton deed vorige week inkopen. James McFadden komt van Motherwell, Kevin Kilbane van Sunderland, Nigel Martyn van Leeds en Francis Jeffers keert terug van Arsenal. Mark Pembridge mocht naar Fulham. Bij Portsmouth zien we Pavel Srnicek terug. De Tsjech voetbalde voor Brescia en speelde eerder voor Newcastle, Cyril Chapuis verkaste van Marseille naar Leeds, dat ook Roque Junior binnenhaalde. SIR ALEX FERGUSON gaf vorige week wat commentaar op de kern van Chelsea. Die bevat te veel sterren. “Het zal veel kwaliteiten van de manager vragen om die bende gelukkig te houden.” Roy Keane kreeg vorige week vijf dagen vrij. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Cole (Blackburn), Sheringham (Portsmouth) 4 goals ; 3. Euell (Charlton), Hayles (Fulham), Henry (Arsenal), Owen (Liverpool), Shearer (Newcastle), Wiltord (Arsenal) 3 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content