Evergem is hier gekomen, ik zeg het zonder schromen, Een clubje dicht de stad van Gent, ze zijn zo goed bekend.

Het zijn de eerste regels van het officiële clublied van KFC Evergem-Center, dat voor het eerst werd gezongen halfweg de jaren twintig. Het betreft hier een dichterlijke vrijheid, want hoewel de Leeuwen van het Lindeken, genoemd naar de wijk waar het veld is gelegen, in het Meetjesland ruim aanzien genieten, is hun nationale bekendheid beperkt. Ten onrechte, want de huidige vierdeklasser heeft zeker zijn bijdrage geleverd aan het vaderlandse voetbal. Een greep uit het aanbod : Maurice Willems, drievoudig international en goed voor 188 doelpunten in de hoogste klasse, debuteerde in de eerste ploeg van rood-geel. (Rood-geel was trouwens oorspronkelijk geel-zwart, maar na de Tweede Wereldoorlog moesten de Vlaamse kleuren plaats ruimen voor een meer neutrale combinatie.) Francky Dury was er een tijdje coach, Vital Borkelmans trainde de club, speelde op het einde zelfs nog mee, Nathan D’Haemers voetbalde er.

In 2006 vierde Evergem zijn tachtigjarig bestaan, maar het werd een feest in mineur. In september overleed voorzitter Etienne Bral na een slepende ziekte. Hij nam de functie op in 1977 en leidde Evergem van derde provinciale naar derde nationale. Onder zijn bewind beleefde Evergem op 25 augustus 1991 zijn sportieve hoogtepunt. In de 32ste finales van de beker van België speelde rood-geel tegen Anderlecht. Omdat het Constant Vanden Stockstadion net werd verbouwd, had de wedstrijd plaats op het Lindeken. De Evergemse goalie speelde zich in de kijker, maar moest zich toch vier maal gewonnen geven. Volgens de legende haalden de Anderlechtspelers na afloop van de wedstrijd hun neus op voor de krakkemikkige douches en stapten ze per direct op de bus richting Astridpark. Of dat voorval de directe aanleiding was, is niet geweten, maar zes jaar later nam Evergem wel een compleet nieuwe accommodatie in gebruik.

Evergem verloor in 2006 niet alleen zijn voorzitter. Trainer Borkelmans diende in oktober zijn ontslag in. “Bral was heel belangrijk voor Evergem. Niet alleen financieel, maar ook voor de eendracht binnen de club. Door zijn ziekte kon hij weinig op de club zijn en plots leek ik wel tien voorzitters te hebben”, aldus Borkelmans. “Toch denk ik met plezier terug aan mijn trainersdebuut, ik had een schitterende spelersgroep. In de bestuurskamer zitten ze nu weer op het juiste spoor. Evergem is een club met heel veel mogelijkheden, maar daar leken ze zelf niet altijd in te geloven.”

Volgende week : Diegem Sport

JAN-PIETER DE VLIEGER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content