De plaatsen in de basis zullen zéér duur worden, luidde de conclusie van Paul Put op de vraag of hij al een type-elftal in zijn hoofd had. Vorig jaar zat Put krap op bepaalde posities : spitsen had hij niet en toen al snel zijn twee flankspelers ( Delorge en Tohoua) uitvielen, had hij voor hen geen alternatieven.

Dit jaar zijn alle posities dubbel bezet en beschikt Put over meer technisch vermogen én wisselmogelijkheden. Van de vijfentwintig kernspelers houdt Lierse er maar veertien over. Toen moesten slechts drie nieuwe spelers ingepast worden, nu tien. Daarvan komen drie uit eigen jeugd ( De Troetsel, Mathyssen en Goris). Zij vervoegen de vijf al aanwezige jeugdproducten ( Mardulier, Wils, Charaï, Raeymaeckers en Dreesen). De zeven andere nieuwkomers zijn buitenlanders. Alleen Cruz (ex-Germinal Beerschot) komt uit de Belgische competitie. Verder haalde Lierse drie Kroaten ( Lovrek, Tomic en Vukojevic), twee Brazilianen ( Couto en ‘Alessandro’ Nunes), een Oekraïner ( Yakovenko ) en een Fransman ( Vairelles).

VERDEDIGING

Kapitein Yves Van der Straeten presteerde vorig jaar als meest regelmatige op een hoog niveau en zal net als de vorige jaren punten pakken voor zijn team. Cliff Mardulier moet opnieuw zijn beurt afwachten. De twee vaste backs (linksachter Hasan Kacic en rechtsachter Nicolas Timmermans) missen geblesseerd de competitiestart maar worden na hun herstel weer in de basis verwacht. Tot dan depanneert Stef Wils op rechts. Links bieden Michael Nnaji of Jimmy Smet een alternatief. Centraal krijgt Laurent Fassotte Ninoslav Milenkovic naast zich. Liever speelt de Bosniër centraal op het middenveld, maar na het vertrek van Igor Nikolovski rekent Put op hem om net als in de Bosnische nationale ploeg de verdediging te versterken. Uit eigen rangen toonde de amper 18-jarige Timothy Dreesen dat hij op die positie een wissel op de toekomst is. Met Cédric De Troetsel (kan ook rechtsback spelen) en Michael Nnaji heeft Put bijkomende alternatieven.

MIDDENVELD

Bij Paul Put moeten de twee middenvelders op de flank vooral aanvallende impulsen brengen. Bij balbezit worden zij echte buitenspelers, waardoor Lierse met vier in plaats van twee aanvallers speelt. Met Delorge verdween een stuk snelheid, het technisch vermogen nam daarentegen toe waardoor Lierse makkelijker op balbezit kan spelen. Tohoua krijgt concurrentie van Krunoslav Lovrenc en Alessandro Nunes, beiden dribbelvaardig en tweevoetig en dus ook op rechts inzetbaar. Toch lijkt de plaats van rechtshalf stevig in handen van Daniel Cruz. Put haalde hem als opvolger voor Mitu, maar stelde vast dat Cruz op de rechterkant voor verrassende impulsen zorgt en moeilijk af te stoppen valt, waardoor de Colombiaan in dezelfde functie het seizoen zal aanvatten als vorig jaar bij Germinal Beerschot. Centraal op het middenveld moet Put twee spelers kiezen uit het trio Wils- Kristof Imschoot-Ognjen Vukojevic. Gaat hij voor een creatieve speler en een schokbreker, dan speelt Imschoot, vorig jaar uitgegroeid tot vaste waarde. Gaat Put voor twee controlerende middenvelders, krijgt het duo Wils-Vukojevic de voorkeur, zodra Wils van zijn taak als rechtsback ontheven kan worden. Tot zo lang krijgt Vukojevic een kans om al het goede uit de voorbereiding te bevestigen. Minpunt : de Kroatische belofte-international met de tomeloze inzet heeft wel veel fouten nodig om zich te handhaven.

AANVAL

Startte Lierse vorig jaar zonder uitgesproken spitsen, dan waren Thompson, Solari en De Wilde en Mitu (allemaal weg) samen toch goed voor 32 goals en 27 assists. Vooral Mitu kleurde als tweede spits het seizoen. Cruz, ingehaald als vervanger, start waarschijnlijk op de rechterkant. In de voorbereiding liet Tony Vairelles, die ook kan aantreden als diepe spits, een uitstekende indruk als tweede aanvaller. Vairelles toonde zich op geen enkel moment uitgeblust, wel gretig, scherp en op indrukwekkende manier bezig met het team. Vairelles kan Lierse op sleeptouw nemen en zijn carrière nieuw leven inblazen. Als diepe spits bekoort de Braziliaan Creedence Couto Put, maar de meeste ervaring heeft Goran Tomic, gerijpt bij Vicenza, Reggina en Salzburg. De jonge Oekraïner Aleksandr Yakovenko en Dirk Mathyssen moeten wachten op een kans.

CONCLUSIE

Lag de tiende plaats van vorig jaar in de lijn van de verwachting, dan mag Lierse dit jaar met een dubbele bezetting op elke positie hoger mikken. Vorig jaar stond de basiself nagenoeg vast, nu heeft Put spelers genoeg om af en toe te verrassen. Opnieuw wil Lierse aanvallend voetballen, ver van het eigen doel. Met wat meeval moet het net onder de subtop opvallen. Plaats zes zou een uitstekend resultaat zijn, plaats tien een tegenvaller.

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content