Ik vraag mij af of het kerstvoetbal wel fans heeft. Vier speeldagen (want ik tel de beker erbij) op anderhalve week tijd, wie zit daar nu op te wachten?

Een eerste probleem: de velden. Pas vanaf volgend seizoen wordt een verwarmd veld verplicht, dat zijn vijgen na Pasen. Je hebt nu verwarmde velden nodig om de ijspistes tot een minimum te beperken. Er waren twee oplossingen (die enkele jaren geleden genomen hadden moeten worden): ofwel kerstvoetbal vanaf volgend seizoen, ofwel verplichte verwarmde velden vanaf dit seizoen. Een derde oplossing zou echter de beste zijn: geen kerstvoetbal.

Momenteel hebben slechts 5 van de 16 ploegen een verwarmd veld. Dat is veel te weinig. Je krijgt dus velden die goed liggen (dat is natuurlijk relatief) en minder goed (lees: gevaarlijk). Is het eerlijk dat een ploeg die veldverwarming heeft in deze periode twee keer op verplaatsing moet spelen? Ik weet het niet.

Een verwarmd veld is trouwens niet alles. Het vriest buiten en de wegen zijn levensgevaarlijk dus is het voor de supporter ook een hele inspanning om tot in het stadion te raken. En daar is het ook geen pretje: je bevriest ter plekke en je krijgt wellicht een flauwe pot voetbal voorgeschoteld, omdat ook de spelers te kampen hebben met wintertenen. Zou er iemand aan de supporters gedacht hebben? Ik weet het niet.

De gevolgen zijn meteen zichtbaar. Want wat gebeurt er op speeldag 19? Er zijn al drie matchen die worden afgelast. Ik heb geen glazen bol, maar ik vermoed dat dit niet de laatste wedstrijden zijn die zullen worden afgelast. Op die manier geeft het klassement een vertekend beeld. Is een algemene afgelasting op zo’n moment niet veel eerlijker? Scheer iedereen over dezelfde kam en beslis vóór het weekend de hele speeldag uit te stellen.

De bekerspeeldag zorgt met AA Gent – Germinal Beerschot voor een volgend debacle. De wedstrijd zou verplaatst worden van dinsdag naar woensdag omwille van een onbespeelbaar veld. Hoe onpraktisch is dit niet, voor zowel spelers als supporters? Spelers weten de dag zelf niet of ze spelen, hoe kun je je dan goed voorbereiden? Supporters kunnen niets plannen, want ze weten de dag zelf nog niet wanneer de wedstrijd gespeeld zal worden. Dat betekent nóg minder mensen in de tribunes.

In Nederland werd kerstvoetbal ingevoerd, maar zonder succes. Toch moet de kalendercommissie in België dit experiment ook eens aangaan, je weet maar nooit. Het gevolg zijn ontevreden spelers en lastige supporters. Bovendien overwinteren er drie Belgische ploegen Europees waardoor de kalender eivol zit. Deze kalender moet worden herschikt en overhoop gegooid. Niets dan miserie. Moet er nog zout zijn?

LODEWIJK VAN MIEROP, KALMTHOUT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content