Bordeaux neemt een goede start onder zijn nieuwe trainer Ricardo.

In Frankrijk ging de nieuwe voetbalcompetitie van start. Sommige teams maakten al meteen hun goede bedoelingen duidelijk. Zo verpletterde PSG, dat dit seizoen verstoken blijft van Europees voetbal, Metz met 4-1.

Bordeaux liet zelfs een hele goede indruk na. Het versloeg Marseille in eigen huis met 0-2. Tegenover het technisch onderlegde spel van de Zuid-Fransen zette Bordeaux een stevig collectief met voetbal fris van de lever. Niets liet nochtans zo’n sterke start vermoeden voor de Girondins, die in het tussenseizoen de middenvelders Albert Riera en Camel Meriem zagen vertrekken. Eerstgenoemde keerde terug naar Espanyol, de tweede vertrok naar Monaco.

Het belangrijkste keerpunt bleek de komst van Ricardo te zijn als trainer. De Braziliaan – die na zeven seizoenen terugkeerde naar Frankrijk en officieel de functie van manager vervult, omdat hij niet over het vereiste Franse trainersdiploma beschikt – zorgde voor een stevige mentaliteitsverandering. Met Ulrich Ramé, Marc Planus, Rio Mavuba en de bij Liverpool weggehaalde Vladimir Smicer beschikt hij in elke linie over een hele sterke pion. Vooral in het aanvallende compartiment hopen de Girondins sterk voor de dag te komen. Zo deed de club een extra inspanning om zijn beste speler, de Marokkaan Marouane Chamakh, die nochtans begeerd werd door Lyon, te houden. Een andere ancien, de bonkige Jean-Claude Darcheville, die al sinds 2002 voor de club speelt maar geheel vorig seizoen aan de kant bleef door verschillende blessures, zou wel eens de beste transfer van allemaal kunnen zijn. De man die enkele jaren geleden brokken maakte bij Rennes, kon zich nu immers optimaal voorbereiden. Zaterdag resulteerde dat alvast in een prima wedstrijd met assists voor de beide doelpunten van van JulienFaubert en PierreDucasse. ( SVV)

Saint-Etienne boekte een nieuw abonnementenrecord. Het mag dit seizoen bij elke thuiswedstrijd minstens 17.600 trouwe fans verwelkomen. Fabrice Fiorèse werd door Marseille uitgeleend aan Al-Rayyan uit Qatar, de club van Luis Fernandez. Troyes huurt Branko Boskovic van PSG. Emmanuel Adebayor werd door Monaco uit de kern gezet, omdat hij weigerde een nieuw contract te tekenen. Mickael Landreau (FC Nantes) speelde afgelopen zaterdag zijn driehonderdste competitiewedstrijd. Jopo Miranda, een 20-jarige Braziliaanse verdediger van Coritiba, tekende voor vier jaar bij Sochaux. (SVV)

TOPSCHUTTERS : 1. Makoun (Rijsel), Yapi-Yapo (Nantes), Vahirua (Nice), Rothen (PSG), Wiltord (Lyon) 1 goal.

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content