De Belgische ploegen visten achter het net.

De kogel is door de kerk. Alberto Contador blijft nog een jaar bij Astana, dat door de UCI uiteindelijk als ProTourteam werd geregistreerd. Quick-Stepmanager Patrick Lefevere vist dus achter het net voor de Spanjaard, hoewel hij kosten noch moeite heeft gespaard om de tweevoudige Tourwinnaar uit de woelige Kazachse wateren op te halen. Lefevere hield tot afgelopen week voor Contador en diens getrouwen een handvol plaatsen open.

Het gevaar bestaat dat Quick-Step komende zomer andermaal doelloos in de Tour zal meedraaien. Zeker nu Tom Boonen moedeloos wordt van Mark Cavendish en Stijn Devolder zijn ambities voor het eindklassement heeft opgeborgen.

Ook bij Silence-Lotto weten ze sinds een maand dat ze het in de grote ronden voortaan zonder podiumkandidaat moeten stellen. Cadel Evans trok de deur achter zich dicht op een moment dat er nog weinig koopjes af te sluiten vielen.

De twee Belgische ploegen in de Pro Tour zullen voor het tweede jaar op rij met een kater uit de transferperiode stappen. Vorige winter hing Stefan Schumacher al aan de dopinggalg, nog voor hij één meter voor Quick-Step had gereden. Bernhard Kohl en Thomas Dekker, de roekeloze aankopen van Silence-Lotto, raakten ook verstrikt in het dopingweb.

Zoals de noodlijdende banken moeten beide ploegen nu terugplooien op wat jarenlang hun corebusiness was: de kasseiklassiekers. Al wordt zelfs dat niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Silence-Lotto moest afscheid nemen van Johan Vansummeren, vijfde in Parijs-Roubaix dit jaar. Quick-Step zal met Steven De Jongh en Sébastien Rosseler twee breedgeschouderde middenvelders missen.

Beide ploegen kwamen in een vicieuze cirkel terecht. Zonder uitgesproken kopman voor het rondewerk blijven ze vereenzelvigd worden met de klassiekers. Het is dan ook maar zeer de vraag of Contador een transfer naar Quick-Step ooit ernstig in overweging nam.

In een recent interview versterkt wereldkampioen Evans intussen de perceptie dat er bij Silence-Lotto een structureel probleem is gerezen. ” Marc Coucke deelt er de lakens uit, de sportdirecteurs hebben maar weinig in de pap te brokken. Belgische renners krijgen zonder spraakmakende prestaties toch een contract, op aangeven van de Nationale Loterij.”

Net nu is er voor het eerst in jaren een talentrijke generatie Belgen opgestaan die van de lange rittenwedstrijden een doel wil maken. Bij Quick-Step veroverde Kevin Seeldraeyers in de jongste Giro de witte trui van beste jongere. In de schoot van Silence-Lotto gaven Jurgen Van den Broeck en Francis De Greef blijk van een groot recuperatievermogen.

Hun prestaties creëerden hoge verwachtingen. Het is voor hen geen cadeau dat ze straks in de grote ronden op jonge leeftijd het gewicht van hun ploeg moeten dragen. In de schaduw van Contador of Evans hadden ze het hoofd langer koel kunnen houden en een rustige leerschool doorlopen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content