Met Beñat San José Gil keert KAS Eupen terug naar ‘zijn’ Aspireroots.

Maandagmiddag zette de 39-jarige Spanjaard van Baskische afkomst, Beñat San José Gil (24 september 1979), die geen spelersverleden heeft op het hoogste niveau, zijn handtekening onder een tweejarig contract als hoofdtrainer bij KAS Eupen dat gisteren/dinsdag de trainingen hervatte. Die waren voor vrijdag voorzien, maar door het late verbreken van het contract met Claude Makelele moest Eupen nog op zoek naar een nieuwe coach. Beñat San José Gil, die ook zijn eigen technische staf meebrengt (een Argentijnse fysiektrainer en een Braziliaanse keeperstrainer), debuteerde als trainer bij de jeugd van Real Sociedad, de Baskische eersteklasser. Hij klom er geleidelijk op in de hiërarchie en vertrok in 2012 naar het Midden-Oosten waar hij in Saudi-Arabië de jongste trainer ooit werd die een prijs won. Met topclub Al Ittihad won hij op zijn 33e de Kings Cup. Later werd hij ook kampioen in Chili (met Universidad Católica de Chili) en in Bolivië (met Bolívar). Begin dit jaar was hij enkele maanden aan de slag bij Al Nasr in Dubai, waar hij in maart ontslagen werd.

Met de nieuwe trainer wordt Eupen weer het opleidingscentrum dat het sinds de overname door Aspire in 2012 geworden was. Het kiest ook weer nadrukkelijk voor een hoofdtrainer die een oog heeft voor de doorstroming van jong talent en die jonge spelers begeleidt op de eerste stappen naar het professionalisme. Dat was voorheen het geval met Bartolomé Márquez López en Jordi Condom Auli, vertegenwoordigers ook van het mooie aanvallende Spaanse voetbal. Makelele koos voor een meer pragmatische aanpak en gaf daarbij de voorkeur aan ervaren spelers. Die weg wilde Eupen opnieuw verlaten. Back to the roots, kortom.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content