Karim Belhocine (Charleroi): ‘Tegen topploegen spelen in begin van de competitie heeft voordelen’

© belgaimage
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De nieuwe coach van Charleroi staat voor een dubbele uitdaging: zijn carrière lanceren en Felice Mazzu doen vergeten.

1. Er zijn mensen die zeggen dat er geen moeilijke of gemakkelijke kalender is, aangezien je toch twee keer tegen elke ploeg moet spelen. Maar als we het seizoensbegin van Charleroi zien, kunnen we toch zeggen dat jullie niet gespaard gebleven zijn…

Je moet realistisch zijn: we hebben een moeilijke kalender om te beginnen. Maar goed, wij hebben die niet samengesteld dus moeten we dat aanvaarden. ( lacht) Je kan dat zien als een nadeel, maar spelen tegen de grote clubs in het begin van de competitie, kan ook voordelen hebben, vind ik. Dat wil zeggen dat we klaar moeten zijn, dat we vanaf de eerste wedstrijden honderd procent moeten zijn.

2. Is het moeilijk om je plaats te vinden bij een groep en een club die al gedurende verschillende seizoenen enorm veel gewoontes ontwikkeld hebben?

Zowel de groep als de club hebben me heel goed ontvangen. Warm. Een beetje zoals de stad eigenlijk, dat geeft goed weer hoe de Carolo’s in elkaar zitten. Maar daarnaast is het duidelijk dat het altijd een beetje moeilijk is om twee of drie zaken te veranderen als zoveel dingen hier al jaren goed draaien. Ik ben ook niet iemand die iets dat goed werkt gaat veranderen om het principe. Ik heb me moeten aanpassen aan die dualiteit, maar met goede wil en een goed humeur wen je snel aan zo’n situatie.

Spelers van Charleroi vieren de 1-1 van Massimo Bruno tegen KAA Gent.
Spelers van Charleroi vieren de 1-1 van Massimo Bruno tegen KAA Gent.© belgaimage

3. In tegenstelling tot veel trainers minimaliseer jij je rol. Zijn het alleen de spelers die de sleutel hebben in jouw voetbalfilosofie?

Ja. Ik denk echt dat het voetbal aan de spelers toebehoort. Zij staan op het veld. De club is er om hen te begeleiden. Natuurlijk, als trainer geef ik hen offensieve en defensieve principes mee. Maar ik heb niet de gewoonte om te denken dat de coach, of gelijk wie, belangrijker is dan de spelers. Je moet hen wel de best mogelijke omstandigheden geven. Zij winnen matchen, wij moeten hen gewoon helpen zodat ze er zoveel mogelijk winnen. Dat is onze job.

4. Is het correct als we je omschrijven als een werkende trainer, iemand die meer uren klopt dan anderen? Dat is het beeld dat men hier de eerste weken van jou krijgt.

Wat ik graag heb, is dat de spelers zich goed voelen en dat ze kunnen presteren. Als dat het geval is, is ook de ploeg performant, en daar wint iedereen bij. Daar geloof ik in. Werken en menselijke relaties.

5. Analisten vinden dat Charleroi niet klaar is voor de seizoensstart. Is dat nog een bijkomende belasting, naast die van de kalender, om straks niet de mist in te gaan?

Als men spreekt over wat u belastingen noemt, dan zijn de omstandigheden niet in ons voordeel: wij hebben de finale van play-off 2 gespeeld en daardoor een week later dan de rest hervat. Dat we een moeilijke kalender hebben, hebben we al gezegd. Elke trainer heeft graag dat zijn team compleet is vanaf de eerste dag en dat de kalender wat meezit, maar dat is niet altijd het geval. Eens de situatie daar is, moet je ze aanvaarden en werken om klaar te zijn. En dat heeft ook zijn voordelen: je hebt een groep die elkaar kent en die je zelf ook leert kennen zonder dat er te veel overhoop gehaald wordt. Ik ben in ieder geval niet iemand die snel klaagt. Ik werk met de spelers die er zijn en ik heb een groot vertrouwen in hen omdat ze getoond hebben dat ze er zin in hebben. Al vijf weken lang zie ik engagement en talent. Elke dag sta ik op om van die spelers de best mogelijke te maken. Dat is mijn werk. En ik probeer me te concentreren op de zaken die ik wel kan beïnvloeden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content