Zes eersteklassetrainers speelden ooit voor Nantes.

La Beaujoire, het stadion van Nantes, is in het Franse voetbal een begrip. De thuisspelers proberen er een traditie in eer te houden van mooi en technisch hoogstaand combinatievoetbal. Heel wat bekende voetballers, die in Frankrijk en zelfs in Europa naam en faam hebben verworven, versleten hun eerste schoenen in het opleidingscentrum van de geel-groenen. Denken we maar aan Didier Deschamps en Marcel Desailly, de vorige en de huidige aanvoerder van de Franse nationale ploeg. Ook heel wat trainers van Franse eersteklassers hebben ooit voor Nantes gespeeld.

Loïc Amisse (49), de huidige coach van les Canaris, was er actief van zijn veertiende tot in 1990 en speelde 503 partijen voor de club. Aan het eind van het seizoen zal moeten blijken of hij een waardige opvolger is voor Jean-Claude Suaudeau en Raynald Denoueix, twee coaches uit de rijke traditie van de club. Ook vijf andere coaches hebben als speler mooie tijden beleefd bij Nantes : Didier Deschamps (Monaco), Antoine Kombouaré (Straatsburg), Guy Lacombe (Sochaux), Vahid Halilhodzic (PSG) en Paul Le Guen (Lyon).

De eerste twee kregen er hun opleiding, Lacombe kwam er toen hij 21 was en de Bosniër Halilhodzic was in eigen land al een vedette toen hij de overstap maakte. Le Guen speelde er maar één jaar. Allemaal denken ze met veel plezier terug aan hun periode bij die club. Antoine Kombouaré verwoordde het zo : “Een verblijf bij een club als Nantes vergeet je nooit. Als je er actief geweest bent, laat de club je nooit meer los.” Uit de mond van dezelfde Kombouaré mochten de verslaggevers onlangs nog een veelzeggende uitspraak noteren. “Bij Nantes leerde ik voetballen, terwijl ik bij PSG leerde winnen.” Dat is misschien een boutade omdat Nantes toch ook een indrukwekkende palmares bij elkaar voetbalde. Maar het illustreert de nog altijd bij Nantes aanwezige wil om in de eerste plaats goed voetbal te brengen. (PB)ZINEDINE ZIDANE moest door een verrekking in de bil verstek laten gaan voor het duel tegen Cyprus, gewonnen met forfaitcijfers. PASCAL DELHOMMEAU werd door Nantes voor één jaar uitgeleend aan Le Mans. DOMINIQUE CUPERLY stapte over naar tweedeklasser Grenoble om er trainer Alain Michel te vervangen. AUXERRE profiteerde van de competitiestop om een zesdaagse hoogtestage te doen in Tignes op een hoogte van 2100 meter. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Bamogo (Montpellier), Laslandes (Nice), Ljuboja (Straatsburg), Manchev (Rijsel), Niang (Straatsburg), Nonda (Monaco), Reinaldo (PSG) 3 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content