Na vier jaar Waregem en zeven jaar Moeskroen breekt voor Francky Vandendriessche een hoofdstuk Cercle Brugge aan. Wellicht het laatste deel van zijn actieve loopbaan. Daarna wil hij in het voetbalwereldje blijven, zij het als lid van de trainersstaf. “Mijn Uefa B-diploma bezit ik al, momenteel doe ik een opleiding voor keeperstrainer”, zegt Vandendriessche. “Maar eerst sta ik nog minstens drie jaar onder de lat bij Cercle.” De 34-jarige doelman beaamt dat de mondelinge belofte op een functie na zijn spelerscarrière een belangrijke factor was in zijn keuze voor Cercle. Hij wilde wel bij Moeskroen blijven, maar dat verlangen bleek niet van beide kanten even groot. “Dat is eigenlijk het enige waar ik een beetje teleurgesteld over ben in die hele afwikkeling : dat Moeskroen, na al de inspanningen die ik deed voor de club, zo weinig moeite deed om me te houden. Al ben ik ervan overtuigd dat als Jean-Pierre Detremmerie was aangebleven als voorzitter, er een extra inspanning geleverd zou zijn. Los daarvan ben ik heel tevreden met de manier waarop ik Moeskroen, in alle sereniteit, heb kunnen verlaten.”

Is hij tevreden met de manier waarop hij bij zijn nieuwe werkgever debuteerde ? Tegen Westerlo ging Cercle op de openingsspeeldag na twee snelle tegengoals kansloos voor de bijl, zondag verloor het met 0-2 van Anderlecht. “Ook al tijdens de voorbereiding bleek dat ons pijnpunt : we pakken te gemakkelijk doelpunten”, weet ook Vandendriessche. “Dat is geen nieuw gegeven, ook vorig seizoen had Cercle een van de meest gepasseerde verdedigingen. Zonder een steen te willen gooien naar de jongens die er nu zijn, denk ik dat de club dringend op zoek moet naar versterking achteraan. Het ontbreekt ons vooral aan communicatie. Vreemd als je bedenkt dat we toch een flink aantal Vlamingen in de ploeg tellen. Dat gebrek aan communicatie was ten andere een van de hoofdredenen waarom Harm van Veldhoven mij er bij wilde. Naar het schijnt waren de doelmannen die hier vorig seizoen onder de lat stonden geen grote praters. Terwijl ik het juist de taak vind van een doelman om zijn ploeg te sturen, hij ziet heel het spel voor zich.”

Gezien het manco aan defensieve organisatie ligt voor Cercle een moeilijk seizoen in het verschiet. Francky Vandendriessche predikt echter kalmte : “Ons seizoen begint pas echt op de achtste speeldag. Vanaf dan spelen we tegen onze rechtstreekse concurrenten. In tussentijd proberen we zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Maar we houden er rekening mee dat we eind september ergens onderaan kunnen bungelen, dat we dan niet moeten panikeren.” (MS)

(MS)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content