FC Metz promoveert opnieuw.

Na één jaar in het vagevuur van de Ligue 2 keert FC Metz volgend seizoen terug op het hoogste niveau. Precies een jaar geleden was het daar nochtans allemaal kommer en kwel. De club zag zich na de degradatie verplicht een grote schoonmaak te houden. Coach Joël Muller, die in de jaren voordien was uitgegroeid tot het boegbeeld van de club, zette een stapje terug door technisch directeur te worden. Voorzitter Carlo Molinari gaf de sportieve teugels in handen van Francis De Taddeo, die als verantwoordelijke van een opleidingscentrum eerder grote talenten als Cyril Pouget, Robert Pirès en Louis Saha had laten doorstromen.

FC Metz koos niet alleen voor een nieuwe trainer, het gooide ook de hele ploeg door elkaar. Zestien spelers vertrokken en er kwamen veertien nieuwkomers. De club trok volop de kaart van het jeugdige talent ( Frank Béria, Sébastien Bassong, Laurent Agouazi) en schonk daarnaast het vertrouwen aan enkele op revanche beluste spelers zoals Julien Cardy van Toulouse.

Dat de ploeg nu al opnieuw promoveert, dankt hij voornamelijk aan twee factoren : de onverzettelijkheid van de verdediging en de creatieve invallen van de vele Afrikanen. Met hun onverwachte bewegingen konden de acht Senegalezen dikwijls het gaatje vinden. Babacar Gueye (21), die zich in de Ligue 1 niet kon doorzetten, scoorde nu zestien keer. Hij was bovendien zeer complementair met zijn landgenoot Papiss Cissé, die twaalfmaal raak trof. Doelman Christophe Marichez incasseerde maar veertien goals.

“Ik promoveer liever met realistisch voetbal”, pareerde voorzitter Molinari de kritiek. “Verdedigen is ook een kunst”, voegt De Taddeo eraan toe, niet zonder erbij te zeggen dat FC Metz op één ploeg na ook het vaakst scoorde.

Met een budget van 23 miljoen euro moet FC Metz het nu opnieuw waarmaken. Vaststaat al dat Béria en Daniel Gygax, verhuurd door Rijsel, vertrekken. FC Metz, dat de jongste vijf jaar twee keer degradeerde, is in ieder geval erg tevreden dat het straks aan zijn 57ste seizoen bij de elite kan beginnen.

Sidney Gouvou (27) verlengde zijn contract bij Lyon tot 2010. De spits vertelde erbij dat hij dat deed omdat hij zich nog altijd goed voelt bij de enige club waar hij ooit voor uitkwam. De Franse international voegde er echter aan toe niet zeker te weten dat het bestuur ook de intentie had om hem te houden. Florent Malouda die bij Lyon kwam in 2001, staat op het punt om andere oorden op te zoeken. Hetzelfde geldt voor invallersdoelman Rémy Vercoutre en de verdedigers Claudio Caçapa en Eric Abidal.

Henrique, de Braziliaanse verdediger die voor Bordeaux in de finale van de Ligabeker tegen Lyon de beslissende treffer aantekende, scheurde de kruisbanden van zijn rechterknie. Hij zal zeker zes maanden onbeschikbaar zijn.

Samir Nasri (Marseille) werd verkoren tot beste speler van de maand maart. Hij is daarmee de opvolger van de Zweed Johan Elmander(Toulouse).

De nieuwe competitie gaat van start op 4 augustus, één week na het begin van de Ligue 2 op 27 juli. Ze zal eindigen op 17 mei 2008. In januari zal een lichter programma worden afgewerkt omdat men rekening wil houden met de afwezigheid van heel wat Afrikaanse spelers, die tussen 20 januari en 10 februari aan de slag zullen zijn in de Afrikacup. Net als in het aflopende seizoen wordt het eerste weekend van januari vrijgehouden voor de 32ste finales van de Franse beker.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content