K Beerschot VA – Info

© belgaimage

NIEUWKOMER THIBAULT DE SMET

Met Yan Vorogovskiy en Grégory Grisez liet Beerschot twee linksvoetige backs vertrekken die een hele flank kunnen bestrijken. Uitgekeken werd er naar een vervanger die ook in een viermansdefensie uit de verf komt en defensief meer stabiliteit kan bieden dan de twee voorgangers. Zo kwam sportief directeur Sander Van Praet bij de 23-jarige Belg Thibault De Smet uit, die van Stade Reims gehuurd wordt, met een aankoopoptie aan het eind van dit seizoen.

K Beerschot VA - Info
© photonews

De Smet heeft het voordeel dat hij onze Jupiler Pro League kent. De jeugdinternational werd opgeleid bij KAA Gent, waar hij in 2016 op achttienjarige leeftijd debuteerde in een duel met Genk. Gedurende drie jaar zweefde hij bij de Buffalo’s tussen veld, bank en tribune, waarna hij in de zomer van 2019 dan maar besloot zijn geluk te beproeven bij Sint-Truiden. Ook daar lukte het hem niet helemaal een basisplek te veroveren, waarna het richting Stade Reims in de Ligue 1 ging (dat 700.000 euro voor hem betaalde). Bij Reims kon de Maldegemnaar vorig seizoen toch zes keer in de basis starten, aan de zijde van landgenoten Thomas Foket en Wout Faes.

K Beerschot VA - Info

Zijn moment de gloire beleefde De Smet op 27 januari 2019, toen hij voor Gent de winning goal maakte op het veld van KV Kortrijk. Bij Beerschot hoopt hij nu eindelijk eens een heel seizoen aan spelen toe te komen, gaf hij bij zijn eerste interviews na zijn transfer aan. De sterren staan alvast gunstig. ‘Thibault brengt onze kern kwaliteit bij en is meteen inzetbaar. Op die positie hadden we tot dusver alleen Pierre Bourdin‘, liet trainer Peter Maes optekenen in GVA.

K Beerschot VA - Info

ANEKDOTES

1 Bar Grisar

Beerschot heeft oog voor zijn rijke clubhistorie. Met Museum 13 werd een permanente expo opgezet die doorheen heel het Olympisch Stadion loopt. En in tribune 1 werd Bar Grisar geïnstalleerd. Vernoemd naar Ernest en diens zoon Alfred Grisar, in 1899 oprichters van Beerschot Athletic Club.

2 Pingpong

Een favoriete bezigheid tijdens de stage in Duitsland: tafeltennis. De kampioen van de ploeg? Raphael Holzhauser. In een toernooifinale droogde hij spits Blessing Eleke af, zij het dan met behulp van wat heimelijke psychologische spelletjes. Onder het bestuur en de clubmedewerkers wordt dan weer vooral ingezet op het hippere broertje padel.

3 Magazine

Naast een nieuwe grasmat en een nieuwe lettervorming in de tribune (Beerschot 13 in plaats van Beerschot AC), komt er opnieuw een eigen supportersmagazine.

JONG TALENT DAVID MUKUNA-TROUET

De kleinzoon van Léon Mokuna, de eerste zwarte speler in de Belgische hoogste afdeling, vierde vorig seizoen enigszins verrassend zijn debuut bij Beerschot. Aanvankelijk trainde David als amateur mee met de beloften van de club, maar op 17 oktober mocht hij in een thuiswedstrijd tegen STVV het laatste kwartier volmaken omdat Hernán Losada door blessures en schorsingen nog amper alternatieven had voorin. Na de winterstop kreeg de 19-jarige Brusselaar met Congolese roots dan toch een tweejarig profcontract voorgeschoteld bij Beerschot.

K Beerschot VA - Info

Veel spelen deed de grote, sterke spits (1m92) niet meer onder Will Still, maar onder Peter Maes kreeg hij deze voorbereiding een nieuwe kans. Zij het dan eerder als flankspeler. Met zijn energie en snelheid kan hij ook daar uit de voeten, een flexibiliteit die hem toch een stek in de A-kern zou moeten garanderen. Komt uit een echte voetbalfamilie, want naast zijn bekende grootvader heeft David ook nog een broer, Jonathan, die in tweede amateurklasse voetbalt bij Walhain. Daar waar hij twee jaar geleden zelf nog speelde.

K Beerschot VA - Info

K Beerschot VA - Info
© belgaimage

3 vragen aan Tia Hellebaut lid van de board of advisors

Wat houdt zo’n ‘board of advisors’ in?

‘Die werd twee jaar geleden opgericht. Het is een raad van externe specialisten in verschillende domeinen. Vanuit de bedrijfs- en reclamewereld, of uit de sport en politiek. De bedoeling is om geregeld te brainstormen over allerlei onderwerpen – een nieuw logo bijvoorbeeld – maar door corona was dat vorig seizoen wat moeilijker. Ik ben daar bijgekomen op vraag van Walter Damen. Voorheen was ik ook al ambassadeur voor Beerschot, dus lang heb ik daar niet over moeten nadenken, het is leuk om bij je favoriete club betrokken te worden. Onbezoldigd wel te verstaan.’ ( lacht)

Heb je het gevoel dat er een nieuwe wind waait bij Beerschot?

‘Er wordt volop geprofessionaliseerd. Bijvoorbeeld met de komst van een zeer beslagen iemand als Manisha Thakker. Maar Beerschot blijft Beerschot, hè. Soms spookt het daar, soms is het carnaval. ( lacht) Zeker in het voetbal kan zoiets snel omslaan. De eerste maanden in 1A waren fenomenaal, maar ik denk dat de meesten wel beseften dat we toen boven onze stand geklasseerd stonden.’

Kennen de spelers jou?

‘Toch wel. Twee jaar geleden heb ik voor hen een lezing gegeven, over hoe ik olympisch goud heb kunnen veroveren. Voetbal is natuurlijk een andere wereld: het is een groepssport, er circuleert veel meer geld en elke week is er weer een wedstrijd. Maar je kan toch leren van elkaar, over voorbereiding en motivatie. Raphael Holzhauser heeft mij het meest geïmponeerd, hij past perfect in het profiel van Beerschot. Ik ben fan, ook al omdat we op dezelfde dag verjaren. We hebben al eens berichten gewisseld.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content