1 Michy Batshuayi speelt niet veel bij Olym- pique Marseille. Hoe gaat hij daarmee om? Heeft hij de juiste keuze gemaakt door daar te tekenen?

“L’OM, dat is niet om het even welke club! Het is te begrijpen dat hij niet veel speelt. Voor hem staat nog een André-Pierre Gignac die in olympische vorm verkeert, die de Franse competitie kent en international is. Dat is de sportieve logica. Hij heeft een keuze gemaakt en heeft daar geen spijt van. Maar het was niet wat ik hem aangeraden heb. Ik had een akkoord met Swansea, dat een deal had met Standard. Michy verkoos Marseille, vanwege zijn band met bepaalde mensen die hem die club aanraadden. Die transfer verliep ook erg moeizaam, nogal ruw zelfs.”

2 Hij kreeg op enkele maanden tijd nogal wat klappen te incasseren. Hij werd pas vierde bij de Gouden Schoen, hij kreeg het verwijt dat hij Standard geen kampioen had kunnen maken, hij werd niet geselecteerd voor het WK en hij verloor zijn rechtszaak tegen Christophe Henrotay. Niettemin werd hij in Frankrijk beschouwd als een van dé transfers van het jaar. Was dat niet wat te veel voor zo’n jonge gast?

“Wat opvalt bij hem, is hoe zorgeloos hij in het leven staat. Diezelfde zorgeloosheid toont hij op het veld. Hij heeft altijd geteerd op zijn talent, zonder zich veel vragen te stellen. Die stelt hij zich nu ook niet. Natuurlijk liep hij vorig seizoen enkele ontgoochelingen op. Zoals de keuze van Marc Wilmots voor Divock Origi. Die is nu ontploft, maar voordien had Michy evengoed zijn kans kunnen krijgen. Hij heeft geboet voor enkele probleempjes bij de beloften en voor valse geruchten. Hij is zich er wel van bewust dat, om te spelen bij Marseille of de Rode Duivels, hij zichzelf zal moeten overtreffen.”

3 Marseille wil nog altijd niet dat hij interviews geeft en Belgische journalisten die naar ginder reizen en hem in de mixed zone vragen willen stellen weigert hij te woord te staan. Is het goed dat hij zich zo afsluit?

“Om te beginnen is hij van nature nogal teruggetrokken, timide zelfs. Hij heeft gelijk dat hij nu niets zegt. Een voetballer die niet speelt, wat heeft die te vertellen? Men zou hem beter met rust laten. Wanneer hij doorbreekt bij l’OM zal hij wel antwoorden, want een voetballer die goed in zijn vel zit en goed speelt, heeft geen reden meer om zijn zielenroerselen voor zichzelf te houden.”

4 Bij Anderlecht krijgen vele jongeren een kans, maar Michy’s broer Aaron nog niet. Hij wordt nochtans beschouwd als een van de grootste talenten van de club. Hoe valt dat te verklaren?

“Hij is nog maar zeventien. Op zijn leeftijd is het al bijzonder om tot de A-kern te behoren. Geef hem nog wat tijd. Sinds zijn achtste of negende gelooft Anderlecht heel sterk in hem en dat is niet veranderd. Het zou moeilijk geweest zijn voor hem om nu al te spelen. Hij heeft wat fysieke ongemakken gehad en in de spits staan daar Aleksandar Mitrovic en Gohi Bi Cyriac. Wie zo’n luxe heeft, kan geduldig zijn met de jongeren.”

5 Van een van uw spelers zijn we het spoor bijster: Mémé Tchité. Is dat geen verspild talent?

“U zegt het. Ik heb me met hem beziggehouden tot bij Standard. Toen hij naar Brugge wilde, ging ik daar niet mee akkoord. Ik vond dat geen club voor hem en heb me dus teruggetrokken uit die zaak. Momenteel zit hij zonder club. Een deel van de voorbereiding heeft hij meegemaakt bij Santander, zijn vroegere Spaanse club. Ik heb horen zeggen dat hij probeert om een nieuwe kans te krijgen bij een club uit de Ligue 1.”

José de Médina (48) was en is de raadgever van heel wat voetballers van Afrikaanse origine, zoals Sambegou Bangoura, Mémé Tchité, Michy Batshuayi en zijn broer Aaron Leya Iseka.

DOOR PIERRE DANVOYE

José de Médina: “Dat Michy Batshuayi niet speelt bij Marseille, is puur sportieve logica.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content