In 2012 werd hij nog verkozen tot Belgische speler van het jaar in onze eerste klasse basketbal, maar vier operaties later is de carrière van Jorn Steinbach (26) al voorbij. De ex-speler van Okapi Aalstar en Spirou Charleroi kampt met een weerbarstige heup.

Wanneer werd jou duidelijk dat topbasketbal er niet meer zou inzitten?

“In juni vorig jaar werd ik voor de derde keer aan mijn heup geopereerd. Drie maanden ver in de revalidatie voelde ik dat het niet meer goed zou komen en begon ik na te denken over de alternatieven. Sinds januari ben ik als sales consultant aan de slag bij een interimkantoor in Gent.”

Je liet al weten het basketbal eigenlijk weinig te missen. Vond je dat een verrassende vaststelling?

“Ik bedoelde vooral dat ik niet in een zwart gat ben gevallen. Ik heb zowel professioneel als privé genoeg omhanden, onder andere met de goede zorgen voor mijn dochtertje van enkele maanden oud. Maar ik mis het mooie leven als professionele basketballer wel degelijk. En wat mij eigenlijk nog het meest dwarszit, is dat ik zelfs niet meer recreatief kan sporten. Het is al een jaar geleden dat ik nog een basketbal in de handen had. Ook fietsen, lopen, zwemmen: dat zit er allemaal niet in momenteel.”

Hoop je nog op een comeback?

“Die kans bestaat nog steeds, zeggen de dokters mij, maar ze is wel heel klein. In principe ziet mijn heup – waarbij de kop van het been in titanium is – er in orde uit, maar de realiteit is dat ik al verga van de pijn als ik langer dan een half uur rond stap. Een oorzaak vinden we niet. Frustrerend. Bovendien moet je de vraag stellen: is een comeback het latere risico op invaliditeit waard? Ik dacht van niet.”

Zien we jou nog terug in het basketbal?

“Ik ben gaan informeren voor een trainerscursus, dus ja, wie weet.”

Jij tekende in 2012 bij Charleroi, op dat moment nog een grootmacht in België, maar sindsdien afgegleden naar de middenmoot. Wat is daar de reden van?

“Ik kan geen slecht woord zeggen over Charleroi, zij hebben mij in al die jaren correct behandeld. Menselijk. Want niet vergeten: ik ben een slechte investering geweest voor hen. Het klopt dat ze de voorbije jaren de rol hebben moeten lossen en dat Oostende nu de scepter zwaait. Ik vermoed dat het te maken heeft met een vermindering van het budget, alsook iets te veel personeelswissels. Dat is iets waar ze bij Aalstar bijvoorbeeld heel sterk in zijn: de juiste spelers halen en een goeie chemistry creëren. Zo win je prijzen.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

“Ik verga al van de pijn als ik een half uur rond stap.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content