Krkic en Dos Santos bevestigen bij Barça.

BojanKrkic en GiovaniDosSantos zijn amper zeventien en achttien jaar, maar ze krijgen al regelmatig speelkansen bij Barcelona. En dat ondanks de aanwezigheid van de vier fantasticos: Ronaldinho, ThierryHenry, de momenteel geblesseerde SamuelEto’o en het Argentijnse wonderkind LionelMessi, die ook nog maar twintig is. Als FrankRijkaard besluit om naar het befaamde rotatiesysteem te grijpen, zoals vorige zaterdag nog tegen Recreativo Huelva, vier dagen vóór het CL-duel tegen Lyon, maken de twee teenagers gretig van elke speelminuut gebruik om zich te tonen.

Dos Santos was topscorer tijdens de voorbereiding en Krkic schreef zijn naam in de geschiedenisboeken door als jongste speler ooit van Barcelona te scoren in de Liga. Hij maakte die goal toen hij 17 jaar, 1 maand en 23 dagen was. Daarmee staat hij op de eeuwige ranglijst op de derde plaats na Xisco (Villarreal) et Mena (Valencia).

Krkic werd geboren in Linyola in de provincie Lleida. Maar zoals zijn familienaam duidelijk aangeeft, is zijn vader van Servische origine. Die was ook voetballer, hij speelde bij RS Belgrado en schopte het tot international. Toen hij toetrad tot de technische staf van Barcelona, schreef hij zijn zoon in bij de jeugd. Bojan liet zich daar meteen opmerken door zijn puntgave techniek en zijn ongelooflijk doelpunteninstinct. Bij de jeugdploegen scoorde hij meer dan achthonderd goals. Hij werd al twee keer verkozen tot beste speler op een EK onder zeventien. Tijdens het laatste WK voor die leeftijds-categorie werd hij tot derde beste speler uitgeroepen. Dit seizoen speelde hij al mee met de Spaanse nationale ploeg onder 21. Ook daar scoorde hij in zijn eerste wedstrijd tegen Polen meteen een goal. Bondscoach LuisAragonés moet niet meer overtuigd worden. Hij verklaarde dat hij Krkic normaal gezien zeker zal opnemen in zijn selectie voor Euro 2008.

Dos Santos is dan weer de tot Mexicaan genaturaliseerde zoon van Zizinho, een Braziliaanse speler van het Mexicaanse Monterrey. Sommigen vergelijken hem nu al met Ronaldinho, omdat hij al van bij de jeugd blijk geeft van indrukwekkende fysieke kwaliteiten en een bijzonder sterke persoonlijkheid. Hij is al titularis bij de Mexicaanse nationale ploeg van HugoSanchez. Eerder won hij al het WK onder zeventien, waar hij ook werd bekroond met de Zilveren Bal.

Spanje versloeg in zijn laatste EK-kwalicatiewedstrijd Noord-Ierland met 1-0, dankzij een goal van Xavi, maar was vóór de aftrap eigenlijk al gekwalificeerd. Bondscoach Luis Aragonés kondigde aan dat hij na het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland een punt zet achter zijn carrière. Daniel Güiza (27), de spits van Mallorca, debuteerde en mocht meteen in de basis starten.

Ruud Van Nistelrooy (31) wil zijn contract bij Real Madrid verlengen tot 2010. Met dat doel voor ogen reist zijn manager Roger Lindse daarvoor deze week naar de Spaanse hoofdstad.

Fabio Celestini (32), de Zwitserse middenvelder van Getafe lijdt aan een hernia en zal wellicht moeten worden geopereerd. Voorts hoopt de Argentijnse doelman Roberto Abbondanzieri (35) te kunnen blijven tot het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

Shota Arveladze (34), de Georgische spits die vorige zomer verhuisde van AZ naar Levante en tijdens de voorbereiding een ernstige blessure opliep, kon eindelijk samen met de fysical trainer de training hervatten.

Juan Román Riquelme (29) zal nu wellicht toch terugkeren naar Boca Juniors. De Argentijnse club bereikte een akkoord met Villarreal. Niets belet de middenvelder dus om opnieuw in zijn vaderland te gaan voetballen.

Jose Edmilson (31), de Braziliaanse middenvelder van Barcelona, veroorzaakte enige opschudding met zijn verklaring dat er in de kleedkamer enkele zwarte schapen zitten.

Tom De Mul (21) mocht na een uur invallen, maar hij kon niet vermijden dat FC Sevilla al zijn zevende seizoens-nederlaag leed.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content