PSG trekt de kaart van de jeugd.

Bij zijn aantreden in de loop van vorig seizoen als coach van PSG droeg Paul Le Guen het aureool van een Messias. Natuurlijk slaagde hij erin de degradatie te ontlopen. Maar van een trainer met zijn naam en faam die met Lyon twee keer kampioen werd en die bovendien het huis als zijn broekzak kende – hij was als speler een van de steunpilaren van het team dat in 1996 EC II won – verwachtte het bestuur toch iets meer.

Trouw aan zijn reputatie van een club die in permanente crisistoestand verkeert, miste PSG echter ook nu opnieuw zijn seizoensstart. Voor eigen publiek kon het team nog geen enkele keer winnen, zodat er al luidop over het syndroom van het Prinsenpark wordt gesproken. Natuurlijk mochten er geen mirakels worden verwacht, want nieuwkomers zoals Grégory Bourillon en Didier Digard waren nobele onbekenden, terwijl anderen, zoals Zoumana Camara en Jérémy Clément allesbehalve grote vedetten waren.

Tegen Valenciennes liet Le Guen ervaren voetballers als Bernard Mendy, Pierre-Alain Frau, Sylvain Armand en Pauleta op de bank. Aangezien ook Marcelo Gallardo niet kon spelen en Jérôme Rothen, die nochtans zijn beste niveau terugvond, geschorst was, werd gekozen voor een wel heel jonge ploeg. De aanvoerdersband werd zelfs toevertrouwd aan de amper zeventienjarige verdediger Mamadou Sakho, die voor het eerst in de basis stond. “Men zegt dat ik een geboren leider ben”, verklaarde hij na afloop van het duel dat op 0-0 eindigde. Naast hem stonden ook nog middenvelder Loris Arnaud (20, 5 duels in de eerste ploeg), spits David Ngog (18, maker van twee goals in de Ligabeker en beschermeling van Nicolas Anelka), naast de middenvelders Granddi Ngoyi (19) en Younousse Sankharé (18) op het veld.

“Ik nam die beslissing niet speciaal om de ouderen te verbannen, maar wel om de jongeren de kans te geven om hun kwaliteiten te tonen”, verdedigde Le Guen zich. Ondertussen vroegen de Franse media zich af of dit wel de juiste keuze was. “Aanvoerder zijn, vereist toch de nodige verantwoordelijkheid”, verklaarde oud-coach Luis Fernandez. “Een psychologisch risico.”

Jérémy Toulalan, de verdedigende middenvelder van Lyon, blesseerde zich aan de rechterknie. Hij moet minstens twee weken langs de kant blijven. Ploegmaat Fabio Santos verkeert dan weer in bloedvorm. De Braziliaanse aanvallende middenvelder kwam pas in januari over, maar kreeg van Gérard Houllier in de terugronde weinig speelkansen. Sinds Alain Perrin als coach de teugels in handen heeft, veranderde er echter veel. Zowel op Lens als bij VfB Stuttgart opende hij de score.

Bordeaux is de enige Franse club die in de poules van de UEFA Cup zijn wedstrijd won. Het klopte Galatasaray met 2-1. Toulouse en Rennes verloren allebei met 1-0, respectievelijk bij Bayer Leverkusen en FC Basel.

Bernard Laporte, de vroegere rugbycoach die nu staatsecretaris voor sport is, wil zich omringen met een team van experts. Hij heeft een van de openstaande functies voorgesteld aan oud-international Zinédine Zidane.

Het programma Ligue 1 heeft op Canal+ veertien procent minder kijkers dan voorheen.

FC Nantes, momenteel tweede in tweede klasse, lanceerde zijn eigen televisiestation op het net. Het kreeg de naam FCNTV.

Gervinho (ex-Beveren), die bij Le Mans als flankspeler wordt gebruikt, is de speler met het hoogste aantal assists achter zijn naam. Al vijf keer gaf de balvaardige Ivoriaan de beslissende pass.

Diego Perez (27), de Uruguyaanse international die bij Monaco op het middenveld speelt, liet zijn contract openbreken tot 2011.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content