Met KV Mechelen speel je in play-off 2 tegen Kortrijk, Charleroi en Cercle Brugge. Dat klinkt niet veel fraaier dan wat je in Rusland had. Was je dan niet beter in Grozny gebleven? Daar verdiende je tenminste goed.

Jonathan Legear: “Zo zie ik dat niet. Ik ben teruggekeerd om meer aan spelen toe te komen en om dichter bij mijn familie te zijn. Geld speelde in die beslissing geen rol. Ik krijg maar een klein bedrag, dat niet eens door KV Mechelen wordt betaald, maar door de club waar ik volgend seizoen ga spelen en waar ik voor drie jaar getekend heb. Daar kunnen nog wel wat wedstrijdpremies bijkomen – als ik speel en als Mechelen wint. Twee niet zo eenvoudige voorwaarden…”

We vragen ons af waar de Frankie Vercauteren is die bij Anderlecht veeleisend en gedreven coachte. Weet jij waar die is?

“Die is er nog altijd! Wie de indruk heeft dat Frankie Vercauteren minder gemotiveerd is, die zit er compleet naast. Hij leeft nog altijd voor het voetbal. Het enige verschil ligt op menselijk vlak, daarin is hij fel veranderd sinds ik hem bij Anderlecht als trainer had. Daar was hij soms ontzettend hard en koppig. Als hij ongelijk had, wilde hij dat niet toegeven. Je kon moeilijk met hem praten, hij was zo koud. Het was zijn eerste job als T1 en hij leed duidelijk onder de stress. Nu is hij meer ontspannen en staat hij open voor dialoog.”

Hoe zou je je terugkeer naar België tot nu toe omschrijven: een complete total loss of een accidentje met verzachtende omstandigheden?

“Er zijn verzachtende omstandigheden, maar ik zou niet van een accident willen spreken. Ik volg mijn planning en ik zit op schema. Ik ben naar hier gekomen om ritme op te doen, maar ik wist dat ik enkele weken nodig zou hebben. Ik had vier maanden niet gespeeld omdat ik eerst niet in de plannen van Terek Grozny paste, er vervolgens een lange winterstop was en de club ten slotte het ondertekenen van de nodige papieren liet aanslepen. Niettemin heb ik met Mechelen al tegen Lokeren en Standard gespeeld, toch twee ploegen uit de top zes. De deal was vanaf het begin: als ik speel is het goed, speel ik niet dan schaadt het ook niemand. Mechelen riskeert absoluut niks, aangezien het geen salaris hoeft te betalen.”

Waarom speel je volgend seizoen voor Olympiacos? A) Omdat je graag aparte keuzes maakt. B) Omdat het een land is met onvermoede financiële mogelijkheden. C) Omdat Kevin Mirallas getoond heeft dat het de perfecte weg naar Engeland is.

“Dat van KevinMirallas heeft meegespeeld, ja. Maar er is vooral de goeie reputatie van de club en het feit dat ze al eerder interesse in mij toonde. Toen ik nog bij Anderlecht speelde, wilde Olympiacos me al, maar het struikelde over de transferprijs van 5 miljoen euro. Toen ze hoorden dat mijn contract in Rusland was ontbonden en ik een vrije speler was, hebben ze meteen contact opgenomen. Van de financiële moeilijkheden in Griekenland ben ik niet bang. De voorzitter van Olympiacos heeft een vlekkeloze reputatie. Ik ben er zeker van dat ik een goede keuze gemaakt heb.”

Wat dacht je toen Roland Duchâtelet voorstelde om je naar Standard te halen en je dan eerst aan Charlton uit te lenen? Die man heeft dringend vakantie nodig?

“Neen, helemaal niet. Zo gek was zijn redenering niet. Hij wist dat ik niet klaar was om meteen bij een club op het niveau van Standard te spelen. We hebben twee lange en constructieve gesprekken gehad. Roland Duchâtelet bood me een contract van vierenhalf jaar, een mooie blijk van vertrouwen. Hij redeneert zoals ik: kwaliteiten verlies je niet, het is niet omdat ik in Rusland weinig gespeeld heb dat ik geen goeie voetballer meer ben! Bij Anderlecht heb ik getoond wat ik kan, in de competitie en in de Europa League, waar ik redelijk wat gescoord heb. Duchâtelet liet me de keuze: ofwel de rest van het seizoen bij Standard blijven en door te trainen om mijn oude niveau te halen, ofwel enkele maanden naar Charlton gaan. Zo oneervol was dat niet geweest, ik zou dat aanvaard hebben als ik in Luik had getekend. Londen is Grozny niet, hé! Ik hoop trouwens dat ik op een dag weer bij Standard zal spelen.” ?

DOOR PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content