In alle stilte is Jonathan Blondel (28) op het middenveld van Club Brugge de perfecte controleur, die met veel fysieke overgave de technische kwaliteiten van Víctor Vázquez, Lior Refaelov en Vadis Odjidja compenseert. Jo zorgt duidelijk voor de organisatie in hun rug en slaagt er vaak in de spelmaker van de tegenstander te neutraliseren.

“Er bestaan te veel vooroordelen ten aanzien van zijn persoon”, signaleert Gil Vandenbrouck, die de jonge Blondel begeleidde in het Futurosportproject van Moeskroen. ” Jo was een spelverdeler, een nummer 10 die heel hoog speelde. Die kwaliteiten behield hij, maar mettertijd lieten de verschillende coaches hem wat lager zakken in het spel. Zijn technische bagage is er nog altijd, maar zijn verblijf bij Tottenham zorgt voor wat meer viriliteit qua stijl. Het blijft alleen jammer dat zijn kleinste fouten uitvergroot worden.”

Emilio Ferrera was de eerste die het aandurfde om Blondel als verdedigende middenvelder te gebruiken bij Club Brugge. “Een goede keuze”, oordeelt ex-verdediger Olivier Doll, tegenwoordig in Wallonië aan de slag als analist voor betaalzender Be tv. “Ik denk niet dat Blondel nog op zijn gemak zou zijn als authentieke nummer 10. Hij leest gemakkelijk het spel en de maturiteit zal ervoor zorgen dat hij zijn temperament beter kan bedwingen.”

Die mening wordt gedeeld door oud-international Mbo Mpenza, met wie Blondel samen speelde bij Moeskroen. “Je mag niet alleen zijn prikkelbaarheid onthouden”, weet de ex-aanvaller. “Ik heb de indruk dat we altijd op zijn fouten focussen in plaats van op zijn fysieke aanwezigheid. Dat Christoph Daum hem vertrouwen geeft, is veelbetekenend. In plaats van zich beledigd te voelen, moet Blondel trots zijn op de meerwaarde die hij brengt in zijn rol als defensieve middenvelder.”

Cedomir Janevski was de trainer van Blondel toen in 2007 de beker van België werd gewonnen. “Zijn etiket van brutale speler helpt hem niet”, stelt de Macedonische Belg. “Het is waar dat Blondel voor altijd met die reputatie zal moeten leven. Maar hij verkalmde al veel en dat zal nog verbeteren in de toekomst.”

DOOR PIERRE BILIC

“De maturiteit zal ervoor zorgen dat hij zijn temperament beter kan bedwingen.”

Olivier Doll

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content