Olympique Lyon is competitiever dan ooit.

De kampioen van Frankrijk heeft zijn zoektocht naar een grote aanvaller beëindigd. De namen van David Trezeguet en Milan Baros circuleerden aanvankelijk, maar uiteindelijk opteerde Lyon voor de Noor John Carew. Op zijn vijfentwintigste verlaat de stevige reus (1m93 voor 90 kg) het Turkse Besiktas, waar hij dertien doelpunten in vierentwintig wedstrijden aantekende. “Ik houd aan Turkije goede herinneringen over, mijn relatie met spelers, fans en bestuur was optimaal, maar de club was niet sterk genoeg. Op mijn leeftijd moet het sportieve aspect primeren, ik wil nog grote momenten in Europa beleven,” gaf Carew aan op een persconferentie.

De onderhandelingen verliepen stroef, temeer omdat de Turken een transfersom van tien miljoen euro vooropstelden. Uiteindelijk bereikten de clubs een consensus, Besiktas vangt 7,65 miljoen euro voor zijn Noor. “We volgen John sinds drie jaar,” licht Lyonvoorzitter Jean-Michel Aulas toe, “maar nu pas hebben we de financiële slagkracht voor een overgang.” Met zijn transfer naar Lyon hoopt Carew op sportieve successen, na een relatief onopgemerkte passage bij Besiktas en een verloren seizoen bij AS Roma (2003-2004). “Het klopt dat John weinig aan de bak kwam in Rome,” erkent Bernard Lacombe in France Football, “maar als je in aanvallend opzicht de concurrentie moet aangaan met jongens van het kaliber Del Vecchio, Montella, Totti of Cassano én als je bovendien buitenlander bent, vertrek je me een fameuze handicap.”

Zijn voornaamste wapenfeiten liet Carew optekenen tijdens zijn periode bij Valencia, waar hij gedurende drie seizoenen furore maakte. Rest natuurlijk de vraag of Carew de verwachte doelpuntenmachine is die Sony Anderson kan doen vergeten. “Het klopt dat ik graag over de gehele voorlijn zwerf, maar ik blijf vooral een doelpuntenpakker,” voegt hij snel toe. “Carew zal ons meer diepgang bezorgen,” zegt Bernard Lacombe, “maar ik weet niet of zijn komst de veldbezetting zal wijzigen. Als Gérard Houllier opteert voor twee centrumspitsen, dan kan de komst van Carew mogelijkheden en ruimte opleveren voor een speler van het type Sylvain Wiltord, die het gevaarlijkst is als hij net achter twee puntaanvallers kan opereren.”

Carew blijft vooral een aanbrenger in de stijl van Jan Koller, iemand die op een verdediging kan wegen en openingen kan creëren voor de rest van de ploeg. John Carew vervolledigt het boodschappenlijstje met nieuwe aanvallers, waarop ook Benoit Pedretti en Sylvain Monsoreau prijken. Verder blijft het wachten op de komst van Jeremy Toulalan van Nantes. De slotsom zal een uitermate combatief Lyon zijn, want de Franse kampioen zag totnogtoe niemand van zijn loonlijst geschrapt, zelfs een verwacht vertrek van Sydney Govou en Michaël Essien blijft uit.

Frankrijk

Mamadou Niang, de Senegalese aanvaller van Straatsburg, tekende na lange onderhandelingen een contract van vier jaar bij Marseille. De precieze transfersom is niet bekend. Het zou om een bedrag van ongeveer zeven miljoen euro gaan. l Bryan Bergougnoux, (22) een jonge aanvaller van Lyon, komt de volgende vier seizoenen voor Toulouse uit. l Bruno Cheyrou (Marseille) speelt volgend seizoen op huurbasis voor Bordeaux. De middenvelder blijft wel eigendom van Liverpool. l Metz onderhandelt met Metalurg Donetsk over ex-Bruggeling Mendoza. l Laurent Battles, middenvelder, verlengde zijn contract bij Marseille met twee jaar. l TF1 heeft de rechten voor de wereldkampioenschappen van 2010 en 2014 verworven voor een recordbedrag van 250 miljoen euro.

(SVV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content