Meest opzienbarend nieuwsfeit afgelopen week kwam van Kim Clijsters. De superfavoriete voor de US Open bevestigde nog maar eens dat ze het tenniswereldje eind 2007 vaarwel zegt en gaf en passant mee dat ze er ook over twijfelde om die laatste twee jaar door te gaan met coach Marc Dehous of met een sparringpartner. We legden de feiten even voor aan Johan Van Herck, coach van Kirsten Flipkens.

Algehele euforie in België na de loting voor de US Open. Een finale Clijsters/Henin-Hardenne is mogelijk. Maar jij bouwt wat voorbehoud in ?

Johan Van Herck : “Voor mij is Kim ook de superfavoriete. Ik hoop niets liever dan dat ze haar eerste grandslamzege binnenhaalt. Maar ik denk niet dat ze supertevreden kan zijn met haar tableau. Venus of Serena Williams in de kwartfinale is geen cadeau. De zusjes zijn misschien wispelturig en hebben niet veel gespeeld de laatste weken, maar ik vermoed dat ze zich op de US Open toch dubbel gaan plooien. Ik denk daarom dat Clijsters liever tegen iemand als Mauresmo of Dementieva was uitgekomen in dat stadium van de competitie. Clijsters mag dan wel de beste speelster van het moment zijn. Daar win je nog geen toernooi mee, hé. Laat staan een grandslamevenement.”

Verbaasde het je te horen dat ze er binnen twee jaar mee ophoudt ?

“Helemaal niet. Dat is altijd haar visie geweest. Ze wil nog twee jaar het volle pond geven en dan stoppen. Tenzij ze misschien weer langdurig geblesseerd raakt en toch nog doorgaat. Alhoewel, daar moeten we niet van uitgaan. Nee, ze komt niet terug op haar beslissing. Het ligt gewoon volledig in de lijn van hoe ze denkt.”

Verrassend toch om te horen dat ze twijfelt tussen doorgaan met coach Dehous of kiezen voor een sparringpartner ?

“Daar kan ik niet over oordelen. Ik heb daar geen zicht op. Nu, wat ik wel weet, is dat Clijsters als speelster erg volwassen is en veel voor zichzelf kan beslissen. Maar bon, we zullen het wel horen na de US Open zeker ?”

Jouw taak is anders wel duidelijk. In 2007 moet Kirsten Flipkens Kim Clijsters opvolgen.

(Lacht.) “Ze zou maar al te graag haar positie overnemen tegen dan. Maar we moeten realistisch blijven. Eerst weer Kirsten Flipkens worden. We moeten haar niet vergelijken met andere speelsters, zeker niet van het kaliber Clijsters of Henin-Hardenne. Kirsten komt van ver terug en heeft nog heel wat werk voor de boeg. Ondanks haar nederlaag in de eerste ronde van de kwalificaties op de US Open evolueert ze gunstig. Ik ga er dan ook vanuit dat er nog enkele mooie prestaties in het verschiet liggen dit jaar.”

Filip Dewulf

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content